TORT PRALINOWY

0 (0 ocen)

  • 4 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Kakaowe ciasto biszkoptowe przełożone pralinową, orzechową masą i orzechowo-kokosową bezą w środku

  • 4 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    1,5 szklanki mąki pszennej
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    4 łyżeczki octu
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    6 łyżek oleju
    3 łyżki kakao
    szczypta soli
    Masa:
    500 ml śmietanki 36%
    200-250 g pralinek orzechowych
    1 op. cukru waniliowego
    Beza:
    5-6 białek
    100 g zmielonych orzechów włoskich
    50 g zmielonych migdałów
    100 g wiórków kokosowych
    150 g wafelków w czekoladzie
    2 łyżki cukru pudru
    szczypta soli
    Poncz:
    1/2 szklanki wrzątku
    1 czubata łyżeczka kakao
    Dekoracja:
    50 g gorzkiej czekolady
    1 łyżka masła
    rurki waflowe
    20 g wafelków waflowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Biszkopty Beza

Tort pralinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie biszkoptu:

    I- część: mieszamy mikserem
    Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, ciągle miksując. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka wymieszane wcześniej z octem.
    II-część: mieszamy łyżką drewnianą
    W misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko, kakao i proszek do pieczenia.
    Do ubitej piany dodajemy wymieszane składniki suche na przemian z olejem, cały czas mieszamy aż masa ładnie się połączy żeby nie było grudek. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25- 35 min aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Po ostygnięciu ścinamy wierzch biszkopta.
  • 2. Wykonanie masy:

    Śmietankę 36% podgrzewamy w garnku na palniku (nie doprowadzamy do zagotowania). W gorącej śmietance rozpuszczamy praliny. Po rozpuszczeniu ściągamy z palnika i chłodzimy, a następnie mocno schładzamy w lodówce min. 2 godz. Najlepiej masę przygotować sobie dzień wcześniej i schładzać całą noc w lodówce.

    Do mocno schłodzonej śmietanki z pralinami dodajemy cukier waniliowy i ubijamy mikserem na sztywną masę.
  • 3. Wykonanie bezy:

    Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem pudrem na sztywną pianę. Do ubitego białka dodajemy zmielone orzechy włoskie, zmielone migdały, wiórki kokosowe i pokrojone w kostkę wafelki czekoladowe. Mieszamy delikatnie łyżką. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 170 stopni przez 20-25 min. Studzimy.
  • 4. Poncz: W gorącej wodzie rozpuszczamy kakao. Studzimy.
  • 5. Wykonanie tortu:

    Biszkopt przecinamy na pół. Pierwszy blat biszkoptowy nasączamy ponczem i rozsmarowujemy na nim 1/3 masy. Przykrywamy bezą orzechowo-kokosową. Na bezę wykładamy połowę pozostałej masy, przykrywamy drugim blatem biszkoptowym, który nasączamy ponczem i wykładamy na nim resztę masy. Rozsmarowujemy ją na wierzchu i na bokach tortu.
    W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem. W rozpuszczonej czekoladzie maczamy rurki waflowe i dekorujemy nim tort. Pozostałą czekoladą polewamy wierzch tortu robiąc szlaczki. Wafelek czekoladowy kroimy w kostkę, dekorujemy nim wierzch tortu. Gotowy tort wkładamy do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować