TORT PRALINOWY

  • wyświetlono: 447 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Kakaowe ciasto biszkoptowe przełożone pralinową, orzechową masą i orzechowo-kokosową bezą w środku

P6221168
  • 10 porcje
  • 250min
  • Średni

Składniki

Biszkopt:
1,5 szklanki mąki pszennej
6 jajek
1 szklanka cukru
4 łyżeczki octu
3 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek oleju
3 łyżki kakao
szczypta soli
Masa:
500 ml śmietanki 36%
200-250 g pralinek orzechowych
1 op. cukru waniliowego
Beza:
5-6 białek
100 g zmielonych orzechów włoskich
50 g zmielonych migdałów
100 g wiórków kokosowych
150 g wafelków w czekoladzie
2 łyżki cukru pudru
szczypta soli
Poncz:
1/2 szklanki wrzątku
1 czubata łyżeczka kakao
Dekoracja:
50 g gorzkiej czekolady
1 łyżka masła
rurki waflowe
20 g wafelków waflowych

Sposób przygotowania przepisu:

TORT PRALINOWY

  • 1. Wykonanie biszkoptu:

    I- część: mieszamy mikserem
    Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, ciągle miksując. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka wymieszane wcześniej z octem.
    II-część: mieszamy łyżką drewnianą
    W misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko, kakao i proszek do pieczenia.
    Do ubitej piany dodajemy wymieszane składniki suche na przemian z olejem, cały czas mieszamy aż masa ładnie się połączy żeby nie było grudek. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25- 35 min aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Po ostygnięciu ścinamy wierzch biszkopta.
  • 2. Wykonanie masy:

    Śmietankę 36% podgrzewamy w garnku na palniku (nie doprowadzamy do zagotowania). W gorącej śmietance rozpuszczamy praliny. Po rozpuszczeniu ściągamy z palnika i chłodzimy, a następnie mocno schładzamy w lodówce min. 2 godz. Najlepiej masę przygotować sobie dzień wcześniej i schładzać całą noc w lodówce.

    Do mocno schłodzonej śmietanki z pralinami dodajemy cukier waniliowy i ubijamy mikserem na sztywną masę.
  • 3. Wykonanie bezy:

    Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem pudrem na sztywną pianę. Do ubitego białka dodajemy zmielone orzechy włoskie, zmielone migdały, wiórki kokosowe i pokrojone w kostkę wafelki czekoladowe. Mieszamy delikatnie łyżką. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 170 stopni przez 20-25 min. Studzimy.
  • 4. Poncz: W gorącej wodzie rozpuszczamy kakao. Studzimy.
  • 5. Wykonanie tortu:

    Biszkopt przecinamy na pół. Pierwszy blat biszkoptowy nasączamy ponczem i rozsmarowujemy na nim 1/3 masy. Przykrywamy bezą orzechowo-kokosową. Na bezę wykładamy połowę pozostałej masy, przykrywamy drugim blatem biszkoptowym, który nasączamy ponczem i wykładamy na nim resztę masy. Rozsmarowujemy ją na wierzchu i na bokach tortu.
    W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem. W rozpuszczonej czekoladzie maczamy rurki waflowe i dekorujemy nim tort. Pozostałą czekoladą polewamy wierzch tortu robiąc szlaczki. Wafelek czekoladowy kroimy w kostkę, dekorujemy nim wierzch tortu. Gotowy tort wkładamy do lodówki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortCiastourodzinybiszkoptowebeza orzechowapraliny orzechowe

Komentarze

Podobne przepisy

Tort Elza

Dodane przez: JulkaTomeczek

Tort Elza

Taki tort zrobiłam na urodziny...

wiktoria dzwonek

Dodane przez: viki2903

tort czekoladowy

tort obłędnie czekoladowy z delikatnym...

tort

Dodane przez: ANECIK1980

Tort

Piękny wysoki torcik na urodziny,...

TORT ''GALAKTYKA''

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT ''GALAKTYKA''

Tort z ciastem czekoladowym, kremem...

Tort Mikołaja1

Dodane przez: Elisa

Tort Mikołaja

Pyszny kolorowy tort. Zachwycimy...

tort orzechowy

Dodane przez: 30Kasia30

Tort orzechowy

Szybki, wilgotny tort orzechowy...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE