Tort potrójnie czekoladowy

  • wyświetlono: 199 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Tort słodki, puszysty, smaczny i w dodatku piękny. Można go wykonać na biszkoptach, herbatnikach lub na dowolnym biszkopcie. Ja wybrałam biszkopt makowy. Nie posiadam blachy w kształcie serca, dlatego zmuszona byłam upiec biszkopt w dużej blaszce.

Młoda mama
  • 120min

Składniki

Biszkopt makowy:


6 jaj
1 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szk. mąki pszennej
200 g suchego maku


Poncz:

1/2 szkl. wody
3 łyżki cukru
aromat rumowy (lub inny ulubiony aromat)

Mus czekoladowy:

600 ml śmietanki kremówki
100 g czekolady gorzkiej
100 g czekolady mlecznej
100 g czekolady białej
3 łyżeczki żelatyny

Zdobienie:

400 ml śmietanki kremówki
2 łyżeczki żelatyny
czerwona galaretka

Sposób przygotowania przepisu:

Tort potrójnie czekoladowy

  • 1. Biszkopt makowy: żółtka rozkłócamy z proszkiem do pieczenia. Ubijamy białka na sztywną pianę, stopniowo dosypujemy cukier, następnie żółtka z proszkiem do pieczenia. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po łyżce mąki pszennej wymieszanej z makiem. Wlewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i/lub natłuszczonej masłem, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30minut w temp. 170st. do suchego patyczka. Stan biszkoptu sprawdzamy nie wcześniej niż po 25 minutach pieczenia. Biszkopt pozostawiamy w piekarniku do wystudzenia. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt przekładamy do góry dnem, by ewentualne brzuszki się wyrównały. Wycinamy serce, które przekrawamy na 2 blaty biszkoptowe.
  • 2. Poncz: składniki na poncz dokładnie łączymy ze sobą, ilość aromatu zależy od upodobań, ale powinno wystarczyć kilka kropli.
  • 3. Na tacy/paterze układamy 1 blat biszkoptowy, nasączamy ponczem. Śmietanę kremówkę dzielimy na 3 części. Czekoladę gorzką topimy w kąpieli wodnej z 2 łyżkami kremówki. Odstawiamy do ostygnięcia, a w tym czasie rozpuszczamy 1 łyżeczkę żelatyny w 2 łyżkach wrzątku. Pierwszą część kremówki ubijamy na sztywno, dodajemy przestudzoną czekoladę, a na koniec ostygniętą żelatynę. Wykładamy na nasączony biszkopt, odstawiamy do lodówki. Podobnie postępujemy z pozostałymi czekoladami, najpierw mleczną, a na końcu białą.
  • Tort potrójnie czekoladowy4. Całość przykrywamy drugim biszkoptem, nasączamy i dowolnie ozdabiamy. Ja wykorzystałam ubitą kremówkę i czerwoną galaretkę :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycie

Komentarze

Podobne przepisy

tort

Dodane przez: Bo-Bożena

Tort czekoladowy

Czekoladowe ciasto , czekoladowa...

Potrójnie czekoladowy sernik sezamkowo-kokosowy z jeżynami

Dodane przez: Ewa Mróz

Potrójnie czekoladowy sernik sezamkowo-kokosowy...

co może być lepsze od czekolady?...

Tort czekoladowy

Dodane przez: mysza75

Tort czekoladowy

Lekki, puszysty, rozpływa się w...

tort czekoladowy

Dodane przez: majka190382

TORT CZEKOLADOWY

Jeśli czekolada to najlepsze co...


Tort czekoladowy z wiśniami

Dodane przez: alaaa

Tort czekoladowy z wiśniami

Tort czekoladowy z wiśniami z nalewki,...

Tort czekoladowy

Dodane przez: Konto nieaktywne

Tort czekoladowy

Tort przekładany masą czekoladowa,udekorowany...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE