Tort potrójnie czekoladowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Tort słodki, puszysty, smaczny i w dodatku piękny. Można go wykonać na biszkoptach, herbatnikach lub na dowolnym biszkopcie. Ja wybrałam biszkopt makowy. Nie posiadam blachy w kształcie serca, dlatego zmuszona byłam upiec biszkopt w dużej blaszce.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt makowy:


    6 jaj
    1 szkl. cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szk. mąki pszennej
    200 g suchego maku


    Poncz:

    1/2 szkl. wody
    3 łyżki cukru
    aromat rumowy (lub inny ulubiony aromat)

    Mus czekoladowy:

    600 ml śmietanki kremówki
    100 g czekolady gorzkiej
    100 g czekolady mlecznej
    100 g czekolady białej
    3 łyżeczki żelatyny

    Zdobienie:

    400 ml śmietanki kremówki
    2 łyżeczki żelatyny
    czerwona galaretka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort potrójnie czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt makowy: żółtka rozkłócamy z proszkiem do pieczenia. Ubijamy białka na sztywną pianę, stopniowo dosypujemy cukier, następnie żółtka z proszkiem do pieczenia. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po łyżce mąki pszennej wymieszanej z makiem. Wlewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i/lub natłuszczonej masłem, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30minut w temp. 170st. do suchego patyczka. Stan biszkoptu sprawdzamy nie wcześniej niż po 25 minutach pieczenia. Biszkopt pozostawiamy w piekarniku do wystudzenia. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt przekładamy do góry dnem, by ewentualne brzuszki się wyrównały. Wycinamy serce, które przekrawamy na 2 blaty biszkoptowe.
  • 2. Poncz: składniki na poncz dokładnie łączymy ze sobą, ilość aromatu zależy od upodobań, ale powinno wystarczyć kilka kropli.
  • 3. Na tacy/paterze układamy 1 blat biszkoptowy, nasączamy ponczem. Śmietanę kremówkę dzielimy na 3 części. Czekoladę gorzką topimy w kąpieli wodnej z 2 łyżkami kremówki. Odstawiamy do ostygnięcia, a w tym czasie rozpuszczamy 1 łyżeczkę żelatyny w 2 łyżkach wrzątku. Pierwszą część kremówki ubijamy na sztywno, dodajemy przestudzoną czekoladę, a na koniec ostygniętą żelatynę. Wykładamy na nasączony biszkopt, odstawiamy do lodówki. Podobnie postępujemy z pozostałymi czekoladami, najpierw mleczną, a na końcu białą.
  • Tort potrójnie czekoladowy 4. Całość przykrywamy drugim biszkoptem, nasączamy i dowolnie ozdabiamy. Ja wykorzystałam ubitą kremówkę i czerwoną galaretkę :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować