TORT POTRÓJNA DELICJA

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Jeśli lubicie ciasta przekładane polecam ten torcik.Jest bardzo delikatny z pysznym kremem budyniowym i orzeźwiającą galaretką. Polewa czekoladowa dodatkowo podkreśla jego wyborny smak.

  • 3 godz.

Składniki:

  • TORT POTRÓJNA DELICJA






    SKŁADNIKI:(tortownica o średnicy 20 cm ; czas przygotowania ok. 3 godziny)

    Biszkopt kakaowy:


    4 jajka
    4 łyżki cukru
    3 łyżki mąki (czubate)
    1 łyżka kakao (-//-)
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego lub soku z cytryny
    szczypta soli


    Biszkopt biały:


    2 jajka
    2 łyżki cukru
    2 łyżki mąki (czubate)
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego
    szczypta soli


    Krem budyniowy:


    1 szklanka mleka
    1 łyżka czubata budyniu waniliowego
    2 łyżki cukru
    1 żółtko
    cukier waniliowy
    + 150 g miękkiego masła i 2 łyżki cukru pudru


    Poncz:

    125 ml wody
    2 łyżki cukru
    sok z 1/2 cytryny
    1 łyżka wódki
    3 krople aromatu arakowego




    Polewa czekoladowa:

    150 g czekolady
    5 łyżki mleka


    Dodatkowo:

    1 czerwona galaretka + 1,5 szklanki wrzątku
    kilka łyżek czekoladowych wiórek do dekoracji







Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Galaretki

Tort potrójna delicja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Przygotować tortownicę.
    Dno wyłożyć dociętym, pergaminowy krążkiem. Boki niczym nie smarujemy.

    Przygotować galaretkę.
    Galaretkę zalać wrzątkiem i dokładnie wymieszać. Pozostawić w temperaturze pokojowej, aby wystygła i potem wstawić tuż przed montażem do lodówki, aby lekko stężałą ok.25 minut.
  • 2.
    Przygotowanie kremu.
    Mleko zagotować z cukrem waniliowym. Żółtko utrzeć z cukrem do białości i wymieszać z proszkiem budyniowym. Zalać wrzącym mlekiem i zagotować. Przykryć folią tak, aby dotykała powierzchni. Nie powstanie kożuch.
    Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
  • 3. Przygotować biszkopty.

    Biszkopt kakaowy:
    Jajka umyć. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka zmiksować z cukrem na puszysty kogel-mogel. Pod koniec dodać kwasek i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać.
    W misce ubić białka na puszystą pianę ze szczyptą soli. Wlać ukręcone żółtka i wymieszać. Dodać przesianą mąkę z kakaem i delikatnie połączyć.Wyłożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 180'C ok. 35 minut. Sprawdzić patyczkiem środek czy jest upieczony. Nie uchylamy drzwiczek piekarnika przez pierwsze 25 minut.
    Upieczony wyjąć z piekarnika i pozostawić przez kilka minut w tortownicy.
  • 4. W tym czasie najlepiej przygotować biszkopt biały.

    Jajka umyć. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka zmiksować z cukrem na puszysty kogel-mogel. Pod koniec dodać kwasek i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać.
    W misce ubić białka na puszystą pianę ze szczyptą soli. Wlać ukręcone żółtka i wymieszać. Dodać przesianą mąkę i delikatnie połączyć.
    Wyłożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 180'C ok.20 minut.
  • 5.
    Biszkopty muszą ostygnąć.
    Biszkopt kakaowy rozciąć na pół.
    Z białego biszkoptu należy wyciąć 4 krążki. Można sobie pomóc talerzykiem i literatką. Należy zachować okrąg zewnętrzny i trzeci. Środek i drugi nam jest niepotrzebny.Patrz zdjęcie

    Przygotować poncz:
    Wodę z cukrem i sokiem gotować ok. 10 minut. Lekko przestudzić i wymieszać z wódką.
    Dokończyć krem:
    Masło zmiksować z cukrem pudrem do białości. Do maślanego kremu dodawać po łyżce zimnego budyniu i dalej miksować, aż do wyczerpania składnika i uzyskania puszystego kremu. Można pod koniec dodać kilka kropli aromatu waniliowego.


    Przygotować czekoladę:
    Czekoladę połamać w kostkę i rozpuścić z mlekiem.
  • 6.
    MONTAŻ:

    Wszystkie biszkopty lekko nasączyć.
    Spodni, ciemny biszkopt posmarować dwoma łyżkami czekolady. Chwilę odczekać.
    Wyłożyć 1/2 kremu i rozsmarować.
    Ułożyć zewnętrzny krążek białego biszkoptu i trzeci.
    W brakujące miejsce ułożyć tężejącą galaretkę (nie może być płynna, bo wsiąknie w biszkopt).
    Drugi kakaowy biszkopt posmarować pozostałym kremem.
    Stroną posmarowaną przyłożyć do biszkoptu z galaretką. Lekko docisnąć, wyrównać boki. Polać pozostałą czekoladą wierzch i posmarować boki. Posypać całość wiórkami z czekolady. wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki lub może być więcej. Kroić jak tort.
    Smacznego :)

    Serdecznie zapraszam do polubienia mnie na facebooku
    www.facebook.pl/EsmeraldaZeSmakiem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Galaretka
18-24 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
-20% przy zakupach za min. 499 zł
-20% przy zakupach za min. 499 zł
Rabat 20% dla wszystkich klien... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO20
Zobacz
+
-20% przy zakupach za min. 499 zł
Online
Stacjonarnie

Rabat 20% dla wszystkich klientów przy zakupach za min. 499 zł. Oferta obowiązuje w sklepach stacjonarnych oraz na www.falconeri.com, nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły w sklepach i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO20
Zobacz
-20% przy zakupach za min. 250 zł
-20% przy zakupach za min. 250 zł
Rabat 20% dla wszystkich klien... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO20
Zobacz
+
-20% przy zakupach za min. 250 zł
Online
Stacjonarnie

Rabat 20% dla wszystkich klientów przy zakupach za min. 250 zł. Oferta obowiązuje w sklepach stacjonarnych oraz na www.intimissimi.com, nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły w sklepach i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO20
Zobacz
-20% przy zakupach za min. 250 zł
-20% przy zakupach za min. 250 zł
Rabat 20% dla wszystkich klien... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO20
Zobacz
+
-20% przy zakupach za min. 250 zł
Online
Stacjonarnie

Rabat 20% dla wszystkich klientów przy zakupach za min. 250zł. Oferta obowiązuje w sklepach stacjonarnych oraz na www.intimissimi.com, nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły w sklepach i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO20
Zobacz
20% rabatu na wszystko
20% rabatu na wszystko
Rabat 20% na wszystkie produkt... więcej»
Kod rabatowy:ZAKUPY
Zobacz
+
20% rabatu na wszystko
Online
Stacjonarnie

Rabat 20% na wszystkie produkty Sisley i Hair Rituel by Sisley w butiku internetowym sisley-paris.pl i stacjonarnie w Maison Sisley w Warszawie. Promocja nie dotyczy nowości, zestawów i produktów z zakładki "Ostatnia Szansa". Szczegóły dostępne u Partnera.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:ZAKUPY
Zobacz
-50% na drugi tańszy produkt
-50% na drugi tańszy produkt
Rabat 50% na drugi produkt w n... więcej»
Kod rabatowy:Triumph24
Zobacz
+
-50% na drugi tańszy produkt
Online
Stacjonarnie

Rabat 50% na drugi produkt w niższej cenie. Obejmuje wybrany asortyment dostępny w sklepach stacjonarnych, outletach, wybranych sklepach partnerskich i na pl.triumph.com. Oferta nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:Triumph24
Zobacz
Rabat przy zakupie min. 2 produktów
Rabat przy zakupie min. 2 produktów
Przy zakupie min. 2 produktów,... więcej»
Kod rabatowy:sloggi24
Zobacz
+
Rabat przy zakupie min. 2 produktów
Online
Stacjonarnie

Przy zakupie min. 2 produktów, -50% na drugi tańszy produkt. Rabat obejmuje wybrany asortyment dostępny we wszystkich salonach Triumph, outletach, wybranych sklepach partnerskich i na pl.sloggi.com. Oferta nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie Partnera.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:sloggi24
Zobacz
REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować