TORT POMARAŃCZOWY Z MANGO I KREMEM POMARAŃCZOWYM Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

  • wyświetlono: 1214 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Tort upieczony na bazie biszkoptu z kawałkami czekolady. Krem jest na bazie mąki kukurydzianej gotowanej na soku pomarańczowym, mleku skondensowanym ze śmietanką, przekładany owocami mango. Na wierzchu jest dekoracja z musu z mango z żelatyną. Cała dekoracja zewnętrzna jest na bazie białej czekolad

W kuchni Danusi
  • 120min

Składniki

SKŁADNIKI na tortownicę 26 cm: BISZKOPT

--- 7 dużych jajek
--- 22 dkg drobnego cukru
--- 12 dkg mąki pszennej
--- 11 dkg mąki ziemniaczanej
--- 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
---2 łyżeczki octu
---2 lekko kopiaste łyżki dobrego kakao
--- 50 gram startej gorzkiej czekolady (dałam płatki czekoladowe)
---szczypta soli

KREM POMARAŃCZOWY:

--- 750 ml soku pomarańczowego z kartonika- bez cukru, lub świeżo wyciśniętego
--- 8 płaskich łyżek mąki kukurydzianej
--- 280 gram mleka skondensowanego słodzonego
--- skórka z 2 pomarańczy
--- 500 ml śmietanki 36 %

MASA KREMOWA do obłożenia tortu:

--- 150 ml śmietanki 36 % mocno schłodzonej
--- 100 g mleka skondensowanego słodzonego mocno schłodzonego
--- 125 gram mascarpone
--- 5 dkg białej stopionej czekolady

NASĄCZANIE:

--- 200 ml soku z pomarańczy ( może być z kartonika, albo wyciśnięty ze świeżych)
--- 100 ml mleka kokosowego
--- 6 łyżek likieru pomarańczowego ( dałam swój)

PRZEŁOŻENIE i DEKORACJA:

--- 2 puszki owoców mango- brutto 840 gram
--- 3 płaskie łyżeczki żelatyny
--- 250 ml soku z mango ( syropu z puszek)



Sposób przygotowania przepisu:

TORT POMARAŃCZOWY Z MANGO I KREMEM POMARAŃCZOWYM Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

  • image-0x4tm4l1. BISZKOPT:

    1) Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i zamknąć obręcz.
    2) Piekarnik nagrzać do temperatury 160 stopni C.
    3) Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę dodając po łyżce cukier.
    4) Gdy piana będzie ubita do żółtek wsypać proszek do pieczenia i wlać 2 łyżeczki octu. Szybko wymieszać aż do spienienia.
    5) Od razu przełożyć żółtka do białek i ubijać mikserem aż masa będzie jednolita i gęsta.
    6) Mąkę ziemniaczaną,pszenną i kakao wcześniej przesiane przez sito i wymieszane dodać do masy i delikatnie wymieszać łopatką do połączenia składników, dodając równocześnie startą czekoladę.
    7) Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec z termoobiegiem 40 minut. Po 30 minutach zwiększyć temperaturę do 170 stopni C.
    8) Wyjąć i pozostawić w tortownicy do ostudzenia.
  • 2. KREM:

    Do rondelka wlać sok pomarańczowy, wsypać mąkę i mieszając doprowadzić do zagęszczenia ( czyt. Zagotowania). Dodać mleko skondensowane i ponownie zagotować. Wlać do szerokiej miski i natychmiast przykryć folią spożywczą powierzchnię masy kukurydzianej. Wystudzić.Śmietankę ubić i dodać do zimnego kremu- delikatnie ale dokładnie wymieszać.
  • 3. NASĄCZANIE:

    Wszystkie składniki razem wymieszać.

    MASA KREMOWA do obłożenia tortu:

    Śmietankę i mleko skondensowane ubić na gęstą masę. Dodać stopioną czekoladę i jeszcze krótko ubić na wolniejszych obrotach. Mascarpone połączyć z masą śmietanową.
  • Masa pozostawiona do zastygnięcia4. PRZEŁOŻENIE i DEKORACJA:

    Z całości owoców ująć 3 plastry mango, zmiksować i połączyć z syropem z mango. Zagotować, zdjąć z ognia i powoli wsypywać żelatynę – wymieszać do rozpuszczenia i wylać 1 cm warstwę do naczynia. Pozostawić do zastygnięcia. Można wykrajać foremkami różne dekoracje na wierzch ciasta.
  • Przełożone ciasto odpięte z obręczy5. WYKOŃCZENIE:

    1) Biszkopt przekroić na 3 części- jedną spodnią troszkę grubszą od pozostałych 2-ch.
    2) Grubszy blat spiąć obręczą i nasączyć 1/3 płynu pomarańczowego. Wyłożyć 1/3 kremu pomarańczowego i połowę pokrojonych owoców mango. Powtórzyć całość, aż do 3 blatu. Wszystko lekko docisnąć. Wierzchni blat też nasączyć.
    3) Wynieść tort do chłodnego pomieszczenia lub lodówki na 1 godzinę.
    4) Odpiąć obręcz ze schłodzonego tortu i całość obłożyć pozostałą 1/3 kremu pomarańczowego.
    5) Całość udekorować przy pomocy dekoratora przygotowaną masą kremową .
    6) Wynieść w chłodne miejsce lub wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin. Przechowywać w chłodzie.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieTort pomarańczowy z mango

Komentarze

Podobne przepisy

Okruszek z kremem pomarańczowo- miętowym

Dodane przez: rzelkazag

Okruszek z kremem pomarańczowo-miętowym

Bardzo kruche ciasto z kremem pomarańczowo...

Rogaliki Z Białym Makiem I Lukrem Pomarańczowym

Dodane przez: gotowanietoproste

Rogaliki Z Białym Makiem I Lukrem Pomarańczowym

Mięciutkie i słodkie rogaliki z...

Mazurek czekoladowy z kremem pomarańczowym

Dodane przez: Iwona75

Mazurek czekoladowy z kremem pomarańczowym

Mazurek z czekoladowym ganache...

Tort z bitą śmietaną i białą czekoladą

Dodane przez: RedakcjaPP

Tort z bitą śmietaną i białą czekoladą

Tort upiekłam na 1. urodziny mojej...

Tort marchewkowy z nadzieniem pomarańczowym

Dodane przez: bienpyt

Tort marchewkowy z nadzieniem pomarańczowym

Delikatne i wilgotne ciasto o cudownym...

Babeczki z kremem pomarańczowym i truskawkami

Dodane przez: anemon

Babeczki z kremem pomarańczowym i truskawkami

Babeczki są dość pracochłonne,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE