Tort pomarańczowo - kajmakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Następnie dodawać po żółtku. Przesiewać mąki z proszkiem,dodając olejek i już mieszać lekko łopatką. Wylać do tortownicy 30 cm. z papierem tylko na dole. Piec ok. 25-30 min. w 175 *C.
2.nasączenie-Po przestygnięciu przekroić na trzy krążki, które podczas przekładania nasączać sokiem brzoskwiniowym.
3.krem-Na mleku z cukrem, ugotować budynie. Odstawić i ostudzić. W soku wymieszać żelatynę, jak napęcznieje,to rozpuścić nad parą i ostudzić do letniego.Miękkie masło zmiksować, dodając po łyżce budyniu. Na koniec wkręcić sok z żelatyną. Krem podzielić na połowę i przełożyć tort.
4.obłożenie-Kajmak zmiksować ze śnieżką. Posmarować cały tort. Ułożyć dekoracje i schłodzić.
Komentarze