TORT POMARAŃCZOWO - KAJMAKOWY

4.5 (169 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tort na Sylwestra.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • biszkopt pomarańczowy:
    -6 jajek
    -200 g. cukru
    -120 g. mąki tortowej
    -120 g. mąki ziemniaczanej
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -1/2 olejku pomarańczowego-5 ml.

    nasączenie:
    -1/2 szklanki soku pomarańczowego

    krem budyniowo-pomarańczowy:
    -1 l. mleka
    -3 budynie białe
    -5 łyżek cukru
    -1 szklanka soku pomarańczowego
    -2 łyżki żelatyny
    -1 masło-200g.

    masa kajmakowa:
    -1 puszka masy krówkowej-kajmak-400g.
    -1 śnieżka

    ozdoby:
    -czekoladowy napis
    -perełki cukrowe
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Tort pomarańczowo - kajmakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt pomarańczowy 1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Następnie dodawać po żółtku. Przesiewać mąki z proszkiem,dodając olejek i już mieszać lekko łopatką. Wylać do tortownicy 30 cm. z papierem tylko na dole. Piec ok. 25-30 min. w 175 *C.
  • nasączenie 2. nasączenie-Po przestygnięciu przekroić na trzy krążki, które podczas przekładania nasączać sokiem brzoskwiniowym.
  • przełożenie tortu 3. krem-Na mleku z cukrem, ugotować budynie. Odstawić i ostudzić. W soku wymieszać żelatynę, jak napęcznieje,to rozpuścić nad parą i ostudzić do letniego.Miękkie masło zmiksować, dodając po łyżce budyniu. Na koniec wkręcić sok z żelatyną. Krem podzielić na połowę i przełożyć tort.
  • TORT POMARAŃCZOWO - KAJMAKOWY 4. obłożenie-Kajmak zmiksować ze śnieżką. Posmarować cały tort. Ułożyć dekoracje i schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa kajmakowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować