Tort pomarańczowo-grejpfrutowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt
1. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy. Nagrzewamy piekarnik do 180 stop.
2. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno, utrwalamy cukrem. Obie mąki wraz z kakao mieszamy w osobnym naczyniu.
3. Do ubitych białek dodajemy powoli po jednym żółtko i miksujemy na najwolniejszych obrotach. Kiedy wszystkie żółtka zużyjemy, odkładamy mikser.
4. Teraz porcjami dodajemy przesiane mąki oraz olej i delikatnie całość mieszamy.
5. Wykładamy do tortownicy i pieczemy przez 25-30 min w 180 stop.
6. Kiedy biszkopt wyda nam się gotowy ( możemy spr patyczkiem czy jest suchy) wyjmujemy go z piekarnika i natychmiast z 50 cm upuszczamy na podłogę ! Następnie biszkopt z powrotem wkładamy do piekarnika aby w nim ostygł przy uchylonych drzwiczkach. Kiedy ostygnie obkrajmy brzegi nożem i wyjmujemy nasz biszkopt.
2.Krem
Składniki powinny mieć temp. pokojową
7. w odrobinie gorącej wody rozpuszczamy żelatynę.
8. Pomarańczę i grejpfruta filetujemy osobno (soki z filetowania, nie wylewamy, zlewamy je do osobnych miseczek ) Większą część kroimy na drobną kosteczkę, resztę (3-4 cząstki) zostawiamy do dekoracji.
9. Śmietankę ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy mascarpone, twaróg oraz cukier. Na koniec wlewamy żelatynę. Mieszamy bądź krótko miksujemy do połączenia składników.
Krem dzielimy na dwie nie równe części części.
Do większej dajemy cząstki pomarańczy i sok z niej.
Do drugiej cząstki grejpfruta i sok.
3.Przełożenie i dekoracja
10. Biszkopt kroimy na trzy blaty.
11. Dolny blat smarujemy 1/3 kremu pomarańczowego. Nakładamy drugi blat, rozsmarowujemy krem grejpfrutowy. Przykrywamy trzecim blatem i całość smarujemy pozostałym kremem pomarańczowym.
12. Czekoladę ścieramy na wiórki, obsypujemy nimi boki tortu oraz małą część góry.
Na wierzchu układamy wióry czekoladowe lub listki czekoladowe i pozostałe cząstki owoców.
Tort przed podaniem schładzamy w lodówce.
Komentarze