Tort poduszka

4.5 (195 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Wygląd tortu pasuje raczej na chrzest. Ale również możne być innego koloru pasującego do innych okazji. Moja jest biała robiona z miłości do synaka na chrzest.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • Biszkopt jasny
    7 jajek
    1 szklanka cukru kryształu
    1 szklanka mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Biszkopt ciemny
    6 dużych jajek
    1 szklanka cukru
    szczypta soli
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szklanka mąki pszennej
    1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki kakao naturalnego
    1,5 łyżki oleju

    Krem:
    500 ml śmietana kremowa 36%
    2 galaretki owoce lasu
    Brzoskwinie
    Powiodła

    Pącz:
    Pomarańcza
    Cytryna
    Aromat rumowy
    Aromat śmietankowy
    1 łyżka cukru
    300 ml wody
    Do obsmarowania tortu:
    Budyń waniliowy
    500ml mleka
    250 g margaryny

    Do oblozenia tortu:
    400 g masy cukrowej
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort poduszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort poduszka
1. Biszkopt jasny: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka i ubijać. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Blaszke kwadratową wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. Piec w temperaturze 175 stopni C przez 35 - 40 minut

    Biszkopt ciemny:
    Białka oddzielam od żółtek. Białka miksuję ze szczyptą soli, pod koniec dodaję stopniowo cukier i ubijam na sztywną pianę. Do piany z białek
    dodaję po jednym żółtku i miksuję do połączenia. Następnie odkładam mikser, do jajecznej masy dodaję partiami przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Całość mieszam łyżką. Na koniec wlewam do masy olej i dokładnie mieszam łyżką.pieczemy tak jak biszkopt jasny
    Biszkopty przekroić na dwie części
    Pącz: wszystko zagotować
    Krem;
    Zrobić dwie galaretki w 500 ml wody. Odstawić do osiągnięcia.
    Ubić śmietankę i dodać tezeJacek galaretki
    Jedną warstwę biszkoptu nasaczyc paczem, wyłożyć na niego masę i rozrzucic Brzoskwinie oczywiście pokrojone na małe kawałki przekładać na zmianę Biszkopty. Na następną warstwę posmarować powidlami.
    Schłodzić.
  • image-18ufk58 2. Robimy Budyń tak jak na opakowaniu studzimy. Ubijam margarynę na puch, dodajemy powoli zimny Budyń.
    Schłodzony tort formuje w kształcie poduszki. Tzn. Wycinamy tak aby wyszła nam poduszka. Zamiast prostych brzegów lekko wycinamy polkola i również ścinamy trochę z góry żeby trochę zaokraglic naszą poduche.
    Uformowane ciasto smarujemy masą budyniowa.

    Masę cukrowa walkujemy nie za grubo nie za cienko
    Kładziemy na ciasto opklepujemy żeby nam się ładnie przykleilo
    Radelkiem robimy szfy tam gdzie się łączą robimy małe dziurki i wkładamy perełki. Rolujemy dwa sznury i obkladamy tort.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (147 ocen)

Poduszka

To może cię zainteresować