Wygląd tortu pasuje raczej na chrzest. Ale również możne być innego koloru pasującego do innych okazji. Moja jest biała robiona z miłości do synaka na chrzest.
1.Biszkopt jasny: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka i ubijać. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Blaszke kwadratową wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. Piec w temperaturze 175 stopni C przez 35 - 40 minut
Biszkopt ciemny:
Białka oddzielam od żółtek. Białka miksuję ze szczyptą soli, pod koniec dodaję stopniowo cukier i ubijam na sztywną pianę. Do piany z białek
dodaję po jednym żółtku i miksuję do połączenia. Następnie odkładam mikser, do jajecznej masy dodaję partiami przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Całość mieszam łyżką. Na koniec wlewam do masy olej i dokładnie mieszam łyżką.pieczemy tak jak biszkopt jasny
Biszkopty przekroić na dwie części
Pącz: wszystko zagotować
Krem;
Zrobić dwie galaretki w 500 ml wody. Odstawić do osiągnięcia.
Ubić śmietankę i dodać tezeJacek galaretki
Jedną warstwę biszkoptu nasaczyc paczem, wyłożyć na niego masę i rozrzucic Brzoskwinie oczywiście pokrojone na małe kawałki przekładać na zmianę Biszkopty. Na następną warstwę posmarować powidlami.
Schłodzić.
2.Robimy Budyń tak jak na opakowaniu studzimy. Ubijam margarynę na puch, dodajemy powoli zimny Budyń.
Schłodzony tort formuje w kształcie poduszki. Tzn. Wycinamy tak aby wyszła nam poduszka. Zamiast prostych brzegów lekko wycinamy polkola i również ścinamy trochę z góry żeby trochę zaokraglic naszą poduche.
Uformowane ciasto smarujemy masą budyniowa.
Masę cukrowa walkujemy nie za grubo nie za cienko
Kładziemy na ciasto opklepujemy żeby nam się ładnie przykleilo
Radelkiem robimy szfy tam gdzie się łączą robimy małe dziurki i wkładamy perełki. Rolujemy dwa sznury i obkladamy tort.
Komentarze