7. TORT POD BRZOSKWINIOWYM KWIATEM

0 (0 ocen)

  • 15 min

Kremówka, brzoskwinie, czekolada... jednym słowem mieszanka wybuchowa! :)

  • 15 min

Składniki:

  • BISZKOPT

    5 jajek,
    3/4 szklanki mąki pszennej,
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
    2/3 szklanki cukru,
    łyżeczka płaska proszku do pieczenia


    KREM

    400ml śmietany 30%,
    150 g białej czekolady
    2 saszetki śmietan-fixu

    ORAZ:

    puszka brzoskwiń
    paczka herbatników w czekoladzie
    trochę wiórków kokosowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Biszkopty

7. tort pod brzoskwiniowym kwiatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT: oddzielić żółtka od białek, białka ubić na najwyższych obrotach na sztywną pianę, dodać pozostałe składniki do piany, zmiksować wszystko na najniższych obrotach, dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto, piec 35 minut w 180 stopniach, dobrze wystudzić, wystudzony placek przekroić na 3 części, każdą część dokładnie nasączyć syropem z brzoskwiń,
  • 2. KREM: kremówkę ubić na najwyższych obrotach, włączyć najniższe obroty i dodać śmietan fixy i rozpuszczoną w kąpieli wodnej dobrze wystudzoną czekoladę.
  • 3. NA KONIEC: na 1 placek wyłożyć część kremu na to kilka plasterków brzoskwiń, położyć na to 2 placek, zrobić to samo co z pierwszym, położyć 3 placek, następnie czynność powtórzyć łącznie z posmarowaniem boków tortu.
  • 4. Wierzch tortu posypać wiórkami kokosowymi, a boki rozgnieconymi herbatnikami. Na środku tortu poukładać w ,,słoneczko,, plasterki brzoskwiń, a pozostałe plasterki na brzegu tortu wypukłą częścią do zewnątrz aby utworzyć kwiat.

Porady

Pozwólmy tortowi odpocząć parę godzin w lodówce, będzie o wiele lepszy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bita śmietana Brzoskwinie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować