Tort piesek

4.5 (170 ocen)

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Taki tort wcale nie jest trudny. Tort przygotowałam na pierwsze urodzi dla pewnej maleńkiej Marysi, która uwielbia pieski.Pieczeniem ciast i robieniem tortów w stylu angielskim zajmuje się od dawna. Jest to moja pasja i w moje wyroby wkładam cale serce, gdyż jest to coś co naprawdę kocham robić.

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na biszkopt z 10 jaj/ wymiar blachy 23cm/33cm
    10 jajek
    10 łyżek mąki pszennej
    duża łyżka mąki ziemniaczanej
    łyżeczka proszku do pieczenia
    0,5 SZKLANKI CUKRU
    Biszkopt z 3-4 jaj w małej blaszce
    4 łyżki maki pszennej,
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    2 łyżki cukru
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    MASA ŚMIETANOWA:
    0,5 itra śmietany 36% + 1 śmietan-fix
    250g serka mascarpone
    3 łyżki cukru pudru
    owoce do środka

    Gotowa masa cukrowa:
    1kg białej masy cukrowej,50g czarnej, 100g różowej
    można użyć barwników(czarny, różowy i brązowy) i zabarwić pozostałą masę z tortu.

    masa maślana:
    100g masła 82%
    3 łyżki cukru pudru
    1 łyżka soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Tort angielski

Tort piesek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, dosypać cukier i chwilę miksować do jego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka, miksować jeszcze chwilę. Na końcu stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łyżką. Kiedy ciasto będzie już gładkie wylać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160-180 st. C przez około 40 minut.
    Tak samo przygotuj biszkopt z 3-4 jaj na łapki psa piekąc około
    minut.
    Biszkopt po wystudzeniu przecinamy na pół, aby uzyskać 2 prostokąty. Z jednego prostokąta wycinamy szeroki owalny kształt. Drugi biszkopt przecinamy na 3 równe prostokąty. Owalny kształt przecinamy na 3 placki.
  • biszkopt 2. pozostałe biszkopty układamy z przodu tworząc pyszczek pieska tak aby głowa była wyższa od reszty psa. Biszkpt można docinać na pożądaną wysokość.
  • biszkopt 3. Cały tort złóżmy sobie na sucho aby widzieć jak nam wyszły poszczególne elementy.
    z dodatkowego biszkoptu wytnij 4 łapki psa.
  • nadzienie 4. Składanie tortu: Kremówkę ubij razem z serkiem mascarpone, dodaj cukier puder i śmietanfix. Tak przygotowaną masą przekładamy nasz tort dodając jeszcze owoce.
  • tort 5. Ważne aby na górze naszego tortu dać więcej masy na środku tworząc taką kopułę aby nasz tort miał koliste kształty. Pamiętaj o przełożeniu biszkoptów na głowę. Przykładamy górny biszkopt na masę śmietanową tworząc wybrzuszenie pleców pieska. Schładzamy minimum godzinę. Następnie jeśli biszkopt jest nierówny po bokach to ścinamy lekko nadmiar biszkoptu na rantach, tak by nic nie wystawało. w taki sposób można cały tort ścinać aby uzyskać pożądany kształt. Z suchego biszkoptu wycinamy również 4 łapy dokładając je do tortu.
  • tort 6. Krem maślany: masło ubij na puch następnie dodaj cukier puder z sokiem i ubijaj jeszcze kilka minut. Wierzch i boki tortu smarujemy kremem maślanym. Tak posmarowany tort wstaw na godzinę do lodówki zanim obłożymy go masą
  • masa cukrowa 7. Masę cukrową zagniatamy ,aby nabrała elastyczności. Masę cukrowa rozwałkuj i przełóż na tort posmarowany masą maślaną. Masę dokładnie dociskamy do naszego ciasta , a nadmiar masy cukrowej ścinamy u dołu.
  • pies 8. Z białej masy robimy uszka , a z czarnej masy oczka i nosek.
  • malowanie 9. Tort malujemy pędzelkiem lub aerografem. Barwnik brązowy rozpuszczamy w alkoholu i malujemy cieniując po masie cukrowej na torcie. Na koniec barwimy masę na różowo i robimy z masy kokardę oraz napisy.

Porady

Nigdy nie nakładaj masy cukrowej bezpośrednio na bitą śmietanę ponieważ masa się rozpuści. Zamiast malowac pieska barwnikiem można zrobić mu z brązowej masy cukrowej łatki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować