Tort piernikowy z granatem, powidłami śliwkowymi i kremem mascarpone

  • wyświetlono: 66 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Aromatyczny biszkopt o smaku piernika doskonale łączy się ze słodko-kwaskowatymi powidłami i kremem na bazie bitej śmietany oraz serka mascarpone, a taką wizualną kropkę nad "i" stanowi granat.

IMG_20200520_121554b
  • 10 porcje
  • 300min

Składniki

(Tortownica o średnicy 18 cm)
Biszkopt:
3 jajka
100g cukru (ciup mniej niż 1/2 szklanki; 1 szklanka =250 ml)
1/2 szklanki mąki pszennej tortowej (80g)
2 łyżki kakao (płaskie)
2 łyżeczki przyprawy do piernika (płaskie)
Krem:
330 ml śmietanki 30-36%
120g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru (płaskie)
Nasączenie:
około 80 ml wody wymieszanej z sokiem z cytryny/herbaty/kawy
Ponadto:
200g powideł śliwkowych
1/2 świeżego granatu

Sposób przygotowania przepisu:

Tort piernikowy z granatem, powidłami śliwkowymi i kremem mascarpone

  • 1. Biszkopt.
    Białka ubić na sztywną pianę.
    (Uważać, aby jej "nie przebić".)
    Pod koniec ubijania powoli dodać cukier i po chwili po 1 żółtku.
    Na koniec delikatnie i partiami wmieszać mąkę przesianą z przyprawą do piernika oraz kakao.
    Masę przelać do tortownicy z dnem wysłanym papierem do pieczenia (boków niczym nie smarować) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
    Piec w 180 stopniach przez 30-40 minut (do tzw. "suchego patyczka").
    Zaraz po upieczeniu blachę wyjąc z piecyka i zrzucić na koc z wysokości około 30-50 cm.
    Następnie wstawić ją z ciastem ponownie do piekarnika i wystudzić.
    Po ostygnięciu biszkopt przekroić na 3 części.
    Krem.
    Śmietankę (schłodzoną!) z cukrem pudrem ubić na sztywno, a następnie stopniowo połączyć z serkiem mascarpone.
    Krem podzielić na 3 części: 2 równe do przełożenia blatów biszkoptowych oraz do posmarowania boków i wierzchu.
    Tort.
    Na talerzu/paterze ułożyć pierwszy spód biszkoptowy, nasączyć go oraz posmarować 1/2 powideł i kremem, położyć kolejny spód - nasączyć, posmarować powidłami oraz wyłożyć krem i umieścić ostatnią część biszkoptu, którą także należy nasączyć.
    Wierzch i boki posmarować resztą kremu.
    Dodatkowo wierzch obsypać ziarenkami granatu.
    (W skrócie: biszkopt - nasączenie - powidła - krem - biszkopt - nasączenie - powidła - krem - biszkopt - nasączenie - obłożenie kremem - granat.)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortmascarponegranattortz granatem

Komentarze

Podobne przepisy

Kruche rogaliki z powidłami

Dodane przez: mariosylwia

Kruche rogaliki z powidłami śliwkowymi

:-) Gorąco polecam (-:

tort bezowy

Dodane przez: anta19

Tort bezowy z kremem czekoladowym i truskawkami

Przygotowując bezy z kremami śmietanowymi...

Rureczki z kremem z mascarpone.

Dodane przez: weronika63

Rureczki z kremem z mascarpone

Rureczki zrobione są z ciasta francuskiego,...

Rurki z kremem waniliowym z mascarpone

Dodane przez: joanna30

Rurki z kremem waniliowym z mascarpone

Trochę pracochłonne ale jakże pyszne...

Pączki z powidłami i marmoladą

Dodane przez: Ciasta Moniki

Pączki z powidłami i marmoladą

Pyszne domowe pączki z powidłami...

Ciasteczka z powidłami śliwkowymi na cieście francuskim .

Dodane przez: Agnieszka 72

Ciasteczka z powidłami śliwkowymi na cieście...

Wspaniałe ciasteczka dla dzieci...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE