TORT PIERNIKOWY

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Krem przygotowany z kaszy manny jest lekki, zdrowy i mniej słodki niż inne rodzaje kremów. Można do niego dodać bakalie. Torcik jest naprawdę pyszny.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    - miód: 8 łyżek
    - masło: 20 dekagramów
    - mąka pszenna: 50 dekagramów
    - cukier: 10 dekagramów
    - jajka: 3 sztuki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - mleko: 4 łyżki
    - przyprawa do piernika: 1 opakowanie
    MASA:
    - mleko: 2 szklanki
    - kasza manna: 4 łyżki
    - cukier: 15 dekagramów
    - masło: 25 dekagramów
    - powidła lub marmolada: 1 opakowanie
    POLEWA:
    - margaryna kostka: 0.33 sztuki
    - mleko: 1 łyżka
    - kakao: 1 łyżka
    - cukier: 4 łyżki
    DO DEKORACJI:
    - posiekane orzechy woskie: 5 łyżek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort piernikowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta wyrobić mikserem na jednolitą masę. Wstawić do lodówki na noc.
  • 2. Podziel na 4 części i każdą oddzielnie upiecz w tortownicy przez ok. 30 minut w 180oC. Po wyjęciu, schłódź.
  • 3. Zagotuj mleko, wsyp kaszę mannę, dodaj cukier i gotuj, aż masa zgęstnieje. Wystudź. Masło ucieraj dodając po łyżce ugotowanej kaszy.
  • 4. Składniki polewy rozpuścić w rondelku i chwilę gotować na małym ogniu.
  • Tort piernikowy 5. Krążki ciasta przekładaj na przemian powidłami i kremem. Gotowy tort lekko dociśnij. Na wierzchu rozsmarować polewę czekoladową i posypać posiekanymi orzechami. Tort podawaj mocno schłodzony.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować