PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Tort piernikowy z masą grysikowąhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0003/99/ef894b4846284d5448f70cef60c369b27cfde873.jpeg16001200http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/tort-piernikowy-20
1.
Margarynę przekładamy do miski, wsypujemy cukier, ucieramy dodając po jednym żółtku, dodajemy miód, śmietanę, na końcu dodajemy mąkę przesianą z sodą kakao i przyprawą do piernika. Białka ubijamy na sztywno, delikatnie mieszamy z masą. Tortownicę (26cm.) smarujemy tłuszczem, wysypujemy bułką tartą, przelewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, pieczemy przez 60 minut. Ostudzone ciasto kroimy na trzy części. Do rondla wlewamy mleko, dodajemy cukier waniliowy, zagotowujemy, wsypujemy kaszkę manną, mieszając gotujemy do momentu aż zgęstnieje, studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem bo białości, ucierając dodajemy po łyżce ugotowanej kaszki, na końcu dodajemy wyciśnięty sok z cytryny. Dolną część ciasta smarujemy powidłami, wykładamy 1/3 kremu, przykrywamy kolejnym ciastem, smarujemy powidłami, wykładamy 1/3 kremu, przykrywamy wierzchnim ciastem, lekko dociskamy. Wierch polewamy polewą rozpuszczoną w kąpieli wodnej, boki smarujemy kremem, obsypujemy płatkami czekolady. Pozostały krem przekładamy do worka cukierniczego, dekorujemy wierzch tortu wyciskając rozety, dekorujemy ozdobami z czekolady i perełkami.
KHWS_02-2015
Porady
Tort przechowywać w lodówce.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze