Tort piernikowy z masą grysikową

  • wyświetlono: 1227 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Tort piekłam na Święta Bożego Narodzenia ,wszystkim bardzo smakował.Tort przełożony jest powidłami śliwkowymi i kremem z masy grysikowej.

bogusia82
Publikacja: Archiwalne przepisy

Składniki

Ciasto piernikowe:

3 szklanki mąki

1,5 szklanki cukru

3 jajka

3/4 szklanki miodu

1 szklanka śmietany 18 %

20 dag margaryny

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 przyprawa do piernika

1 łyżka kakao

Krem:

1 litr mleka

8 łyżek kaszy manny

1 szklanka cukru

1 cukier waniliowy

2 masła roślinne

sok z cytryny

Polewa:

1 tabliczka czekolady

2 łyżki śmietany 30 %

Dodatkowo:

słoik powideł śliwkowych

tłuszcz

bułka tarta

Dekoracja tortu:

czekolada w płatkach

dekoracje czekoladowe

złote perełki

Sposób przygotowania przepisu:

Tort piernikowy z masą grysikową

  • 1. Margarynę przekładamy do miski, wsypujemy cukier, ucieramy dodając po jednym żółtku, dodajemy miód, śmietanę, na końcu dodajemy mąkę przesianą z sodą kakao i przyprawą do piernika. Białka ubijamy na sztywno, delikatnie mieszamy z masą. Tortownicę (26cm.) smarujemy tłuszczem, wysypujemy bułką tartą, przelewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, pieczemy przez 60 minut. Ostudzone ciasto kroimy na trzy części. Do rondla wlewamy mleko, dodajemy cukier waniliowy, zagotowujemy, wsypujemy kaszkę manną, mieszając gotujemy do momentu aż zgęstnieje, studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem bo białości, ucierając dodajemy po łyżce ugotowanej kaszki, na końcu dodajemy wyciśnięty sok z cytryny. Dolną część ciasta smarujemy powidłami, wykładamy 1/3 kremu, przykrywamy kolejnym ciastem, smarujemy powidłami, wykładamy 1/3 kremu, przykrywamy wierzchnim ciastem, lekko dociskamy. Wierch polewamy polewą rozpuszczoną w kąpieli wodnej, boki smarujemy kremem, obsypujemy płatkami czekolady. Pozostały krem przekładamy do worka cukierniczego, dekorujemy wierzch tortu wyciskając rozety, dekorujemy ozdobami z czekolady i perełkami.
KHWS_02-2015

Porady

Tort przechowywać w lodówce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciezdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylatortpowidłapiernikDeserWigiliado kawysylwestermasa grysikowaświęta bożego narodzenianowy rokuroczystość rodzinnaprzepis_miesiąca1000tort piernikowypiernikowy torttort z masą grysikowątort z powidłamipolewa czwekoladowa

Komentarze

Podobne przepisy

Placek kakaowy z masą grysikową

Dodane przez: rzelkazag

Placek kakaowy z masą grysikową

Przepis jest bardzo stary. Moja...

gwiezdny miodownik

Dodane przez: juchab

Gwiezdny miodownik z masą grysikowo – miodową

Wyjątkowo miękkie blaty ciasta...

Tort z masą cappuccino

Dodane przez: Konto nieaktywne

Tort z masą cappuccino

Tort z biszkoptami czekoladowymi,...

Tort truskawkowy

Dodane przez: miki185

Tort z masą truskawkową

Masa truskawkowa smakuje super...

Miodownik makowy z masą grysikową i kawą

Dodane przez: juchab

Miodownik makowy z masą grysikową i kawą

Wyjątkowo smaczna alternatywa dla...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE