Tort piernikowy

  • wyświetlono: 766 |
  • dodany do książki kucharskiej: 16 |
  • polecenia: 1

Wyśmienity smak i piękny wygląd zaskoczy niejednego smakosza

  • 120min

Składniki

ciasto:
70 dag mąki
szkl. cukru
jedno jajko i jedno żółtka
25 dag margaryny
3 łyżki miodu
łyżka śmietany 18%
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody oczyszczonej
polewa orzechowa:
szkl orzechów
łyżka masła
2 łyżki cukru
łyżka miodu
biszkopt:
4 jaja
3/4 szkl cukru
1/2 szkl maki pszennej
łyżka mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
masa jabłkowa
6 średniej wielkości jabłek
szkl cukru
1/2 szkl soku pomarańczowego
2 galaretki cytrynowe
krem:
3/4 l mleka
budyń waniliowy
2 i 1/2 łyżki mąki pszennej
żółtko
cukier waniliowy
25 dag masła
polewa;
1/3 kostki masła
2 łyżki kakao
2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania przepisu:

Tort piernikowy

  • 1. Mąkę mieszamy z sodą i proszkiem. Dodajemy margarynę cukier i siekamy do całkowitego połączenia. Następnie dodajemy jajko i żółtka, śmietanę oraz miód. Zagniatamy ciasto. Orzechy siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło, wsypujemy orzechy, miód oraz cukier, doprowadzamy do delikatnego zrumienienia orzechów. Gotowe ciasto dzielimy na cztery części, które rozwałkowujemy i pieczemy w piekarniku przez około 15 min w temp 180C. Jedno z ciast wyciągamy 10 min wcześniej i wykładamy polewę orzechową.Wkładamy do piekarnika i podpiekamy dodatkowo 10 min.
  • 2. Ubijamy białka na biszkopt. Dodajemy cukier a następnie żółtka.Na koniec wsypujemy obie wymieszane z proszkiem mąki i dokładnie mieszamy. Wylewamy na blachę i pieczemy w piekarniku przez 25 min w 180 c.
  • 3. Jabłka obieramy i ścieramy na grubej tarce. Dusimy z cukrem i sokiem pomarańczowym aż do momentu rozpadnięcia się wszystkich frag. jabłek . Wsypujemy galaretki, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
  • 4. 1/2 l mleka wlewamy do garnka dodajemy cukry i podgrzewamy . W miseczce mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji pozostałe mleko z budyniem mąką i żółtkiem. Wlewamy do gotującego się mleka. Tak otrzymany budyń studzimy. Ucieramy masło i dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu nie przestając miksowac.
  • 5. Składniki polewy rozpuszczamy w rondelku i studzimy
  • 6. Przełożenie:
    1 placek
    1/2 masy jabłkowej
    2 placek
    1/2 kremu budyniowego
    biszkopt
    1/2 masy jabłkowej
    3 placek z polewą orzechową
    1/2 kremu budyniowego
    4 placek
    polewa

Porady

Wierzch placka można dodatkowo ozdobic resztkami kremu za pomocą rękawu cukierniczego

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zycie

Komentarze

Podobne przepisy

image-1qpf2i7

Dodane przez: marzencia117

TORT PIERNIKOWY- PRZEKŁADANY DŻEMEM PORZECZKOWYM...

Pięknie się prezentuje i wspaniale...

Piernikowy smak

Dodane przez: mariosylwia

Piernikowy smak

Pyszne piernikowe ciasto z galaretką...

Piernikowe serce

Dodane przez: Jaga85

Piernikowe serce

Takie ręcznie robione piernikowe...

rolada piernikowa

Dodane przez: luna19

Rolada piernikowa

Na roladę użyłam ciasta piernikowego...

image-1cv9kmq

Dodane przez: beniawojt

Sernik piernikowy

Sernik to jedno z moich ulubionych...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE