Tort piernikowo czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubijam na sztywno. Dodaję stopniowo cukier i dalej ubijam aż cukier dobrze się rozpuści. Dodaję po jednym żółtku i miksuję na puszystą masę. Mąkę, kakao i proszek przesiewam.Dodaję stopniowo po łyżce do jaj i mieszam delikatnie od spodu. Mąkę trzeba dodawać małymi porcjami. Biszkopt piekę 40-45 minut temp 160 stopni góra dół. Po wyłączeniu piekarnika zostawiam jeszcze pięć minut. Wyjmuję, spuszczam z wysokości 60 cm na podłogę.
2.Krem:
Schłodzoną śmietanę i mascarpone, cukier ubijam mikserem,na końcu wsypuję przyprawę do piernika i mieszam. Czekoladę gorzką łamię na kawałki i rozpuszczam w kąpieli wodnej na wolnym ogniu. Miska nie może dotykać dna wody. Najlepiej wyłączyć gaz jak widzimy że czekolada zaczyna się topić i zostawić do całkowitego rozpuszczenia. Czekoladę studzimy mieszając od czasu do czasu. Jeszcze ciepłą wlewam cienkim strumieniem do kremu i mieszam mikserem.Krem wstawiam do lodówki na godzinę.
Krem dzielę na trzy części
3.wykonanie tortu:
Biszkopt kroję na trzy blaty. Dolny nasączam ponczem, smaruję 1/3 kremu, na to połowę konfitury. Drugi blat biszkoptu układam, nasączam ponczem, smaruję 1/3 kremu,reszta konfitury. Ostatni blat biszkoptu nasączam.Tort składam w obręczy. Wstawiam do lodówki na noc. Na drugi dzień smaruję górę tortu i boki kremem.
Czekoladę rozpuszczam z masłem w kąpieli wodnej.Jak przestygnie wylewam na tort. Dekoruję orzechami, piernikami, wiórkami, plastrami cytryny.
Komentarze