TORT PIANKOWY MLECZNA KRAINA

4.5 (170 ocen)

Jest to tort dla tych wszystkich,którzy liczą kalorie i nie lubią zbyt słodkich ciast.Ten właśnie jest pyszny,rozpływa się w ustach i znika z talerza bardzo szybko.

Składniki:


  • BISZKOPT


    2 szt. jajka
    1/2 szk. cukru
    1/2 szk. mąki
    1 łyżka kakao
    1 łyżeczka proszku

    SKŁADNIKI NA WARSTWY

    1 puszka mleka skondensowanego /niesłodzone/
    1 puszka mleka kokosowego
    1 opak. galaretka cytrynowa
    1 opak. galaretka ananasowa
    2 szt. baton Baunty
    1 opak. żelatyny na 1 litr wody bez gotowania
    4 łyżki wiórek kokosowych
    3/4 szk. śmietany 18 %
    1 opak. śmietan fix
    1 kieliszek. likieru np. Amaretto
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Tort piankowy mleczna kraina - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mleczna Kraina 1.




    Białka ubić na sztywną pianę,ciągle ubijając dodać cukier
    i żółtka.Pozostałe składniki wymieszać i przez sito dodać
    do masy jajecznej.Delikatnie wymieszać i przelać na blaszkę
    wyłożoną papierem do pieczenia.Piec 15 min. w
    190C,przestudzić. / ciasto musi być lekko wysuszone/.








  • Mleczna Kraina 2. Przygotować średnią tortownicę.Spód tortownicy wyłożyć dociętym do wielkości biszkoptem.Pozostały z wykrawania biszkopt podzielić na dwie porcje.Jedną pokroić w małą kostkę,drugą rozetrzeć jak bułkę tartą. Przygotować warstwy mleczne.
  • Mleczna Kraina 3.
    Wyłożony biszkopt nasączyć dość mocno likierem.
    Galaretki rozpuścić w 300 ml.gorącej wody z dodatkiem po 1/2 paczki żelatyny, każdą oddzielnie.

    Mleko zagęszczone ubić,dodać gęstniejącą galaretkę
    cytrynową,wsypać kostki biszkoptu ,delikatnie wymieszać i wylać na nasączony biszkopt, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
    Batony pokroić w małą kostkę i wyłożyć na masę mleczną.



  • Mleczna Kraina 4. .Mleko kokosowe ubić,dodać gęstniejącą galaretkę ananasową i zalać batony.
  • Mleczna Kraina 5. Śmietanę ubić z śnieżką,śmietan fix ,2 łyżkami wiórek kokosowych i równomiernie rozsmarować na warstwie kokosowej.Całość posypać rozkruszonym ciastem biszkoptowym wymieszanym z 2 łyżkami wiórek kokosowych.Wstawić na minimum 2 godziny do lodówki.
  • Mleczna Kraina 6. Gorącym nożem po brzegach tortownicy odkroić tort, wyłożyć na talerz ,ozdobić listkami melisy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować