Jest to tort dla tych wszystkich,którzy liczą kalorie i nie lubią zbyt słodkich ciast.Ten właśnie jest pyszny,rozpływa się w ustach i znika z talerza bardzo szybko.
Tort piankowy mleczna kraina - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Białka ubić na sztywną pianę,ciągle ubijając dodać cukier
i żółtka.Pozostałe składniki wymieszać i przez sito dodać
do masy jajecznej.Delikatnie wymieszać i przelać na blaszkę
wyłożoną papierem do pieczenia.Piec 15 min. w
190C,przestudzić. / ciasto musi być lekko wysuszone/.
2. Przygotować średnią tortownicę.Spód tortownicy wyłożyć dociętym do wielkości biszkoptem.Pozostały z wykrawania biszkopt podzielić na dwie porcje.Jedną pokroić w małą kostkę,drugą rozetrzeć jak bułkę tartą. Przygotować warstwy mleczne.
3.
Wyłożony biszkopt nasączyć dość mocno likierem.
Galaretki rozpuścić w 300 ml.gorącej wody z dodatkiem po 1/2 paczki żelatyny, każdą oddzielnie.
Mleko zagęszczone ubić,dodać gęstniejącą galaretkę
cytrynową,wsypać kostki biszkoptu ,delikatnie wymieszać i wylać na nasączony biszkopt, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Batony pokroić w małą kostkę i wyłożyć na masę mleczną.
4. .Mleko kokosowe ubić,dodać gęstniejącą galaretkę ananasową i zalać batony.
5. Śmietanę ubić z śnieżką,śmietan fix ,2 łyżkami wiórek kokosowych i równomiernie rozsmarować na warstwie kokosowej.Całość posypać rozkruszonym ciastem biszkoptowym wymieszanym z 2 łyżkami wiórek kokosowych.Wstawić na minimum 2 godziny do lodówki.
6. Gorącym nożem po brzegach tortownicy odkroić tort, wyłożyć na talerz ,ozdobić listkami melisy.
Komentarze