Tort Pavlova

4.5 (182 ocen)

  • 14 godz. 25 min

Cudownie chrupiąca i ciągnąca zarazem. Przepyszna beza.

  • 14 godz. 25 min

Składniki:

  • 6 białek
    150g drobnego cukru
    150g cukru pudru
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    400ml śmietany 30%
    owoce sezonowe
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort pavlova - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Torto Pavlova 1. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania powoli dodajemy cukry, cały czas ubijamy. Dalej dodajemy sok z cytryny. Na samym końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy szpatułką. Beza musi być ślniąca. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, rysujemy okrąg, wykładamy bezę i formujemy. Robimy gniazdo i boki naciągamy do góry. Formujemy wazę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i wkładamy bezę na 5 minut. Po tym czasie zmieniamy temperaturę na 150 stopni i pieczemy 60 minut. Teraz nadal utrzymujemy 150 stopni ale uchylamy piekarnik i tak pieczemy 50 minut. Wyłączmy piec,nie zamykamy piekarnika, zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Ja zostawiłam na noc. Rano ubijamy śmietanę na sztywno, nie dodajemy już cukru. Bitą śmietanę wkładamy w puste miejsce w bezie. Dekorujemy owocami i wcinamy. Przechowujemy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować