1.Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania powoli dodajemy cukry, cały czas ubijamy. Dalej dodajemy sok z cytryny. Na samym końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy szpatułką. Beza musi być ślniąca. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, rysujemy okrąg, wykładamy bezę i formujemy. Robimy gniazdo i boki naciągamy do góry. Formujemy wazę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i wkładamy bezę na 5 minut. Po tym czasie zmieniamy temperaturę na 150 stopni i pieczemy 60 minut. Teraz nadal utrzymujemy 150 stopni ale uchylamy piekarnik i tak pieczemy 50 minut. Wyłączmy piec,nie zamykamy piekarnika, zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Ja zostawiłam na noc. Rano ubijamy śmietanę na sztywno, nie dodajemy już cukru. Bitą śmietanę wkładamy w puste miejsce w bezie. Dekorujemy owocami i wcinamy. Przechowujemy w lodówce.
Komentarze