Tort pastelowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy mikserem na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy na zmianę żółtka i cukier. Do powstałej masy wlewamy 7 łyżek gorącej wody i wciąż ubijamy, następnie dodajemy łyżkę oleju. Po obiciu delikatnie dosypujemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Uważnie mieszamy ciasto, aby nie pozostawić grudek. Ciasto wylewamy na standardową tortownicę, wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy formę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, na ok. 30- 35 minut. Po tym czasie, odstawiamy je do wystygnięcia na ok. 2 godziny.
2.Masa:
0,5 litra schłodzonej śmietanki ubijamy razem z zagęszczaczem. Brzoskwinie
kroimy w kostkę. Zimne ciasto kroimy na 3 części , każdą część nasączamy sokiem z brzoskwiń. Na pierwszy blat kładziemy część śmietanki i kawałki brzoskwiń, nakrywamy to drugim blatem i ponownie kładziemy śmietankę z owocami. Trzecim blatem przykrywamy wszystko i resztą śmietanki smarujemy górę i boki ciasta.
3.Dekoracja:
0,5 litra śmietanki rozlewamy do dwóch misek, każdą część ubijamy razem z zagęszczaczem, Po obiciu do każdej śmietanki dolewamy odrobinę barwnika, aby uzyskać pastelowe kolory. Przy pomocy kolorowej śmietanki, oraz resztek śmietanki białej, a także różnych owoców, dekorujemy tort według uznania. Wkładamy ciasto do lodówki na 1-2 godziny, aby się schłodziło.
Komentarze