Tort ”Pan wąs”

0 (0 ocen)

Przedstawiam Wam bardzo męski tort,nasączony odpowiednią ilością alkoholu o delikatnym smaku chałwy przełamanym zdecydowanym,choć nie dominującym smakiem cappuccino.Tort wzbudził zachwyt gości nie tylko ze względu na wygląd,ale również na smak.Szczęśliwcem,który został obdarowany tortem był mój mąż.

Składniki:

  • Biszkopt:
    7 jajek
    127 g mąki tortowej
    203 g cukru
    45 g mąki ziemniaczanej
    szczypta soli
    Biszkopt cappuccino:
    7 jajek
    120 g mąki tortowej
    203 g cukru
    40 g mąki ziemniaczanej
    45 g cappuccino w proszku
    szczypta soli
    Krem cappuccino :
    600 ml śmietany kremówki 36 %
    500 g białej czekolady
    45 g cappuccino w proszku
    Krem chałwowy:
    300 ml śmietany kremówki 36%
    250 g mlecznej czekolady
    200 g chałwy waniliowej
    125 g serka mascarpone
    Nasączenie:
    250 ml zaparzonej herbaty
    2 łyżeczki cukru
    1 łyżeczka soku z cytryny
    2-3 łyżki spirytusu
    Dodatkowo:
    800 g masy cukrowej białej
    250 g masy cukrowej czarnej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort ”pan wąs” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając.Mąki mieszamy razem, przesiewamy i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy najlepiej na małych obrotach miksera lub delikatnie szpatułką. Dno tortownicy o wymiarach 23 cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 170-180’C przez około 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta.
    Biszkopt cappuccino:
    Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając.Mąki mieszamy razem z cappuccino, przesiewany i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy najlepiej na małych obrotach miksera lub delikatnie szpatułką. Dno tortownicy o wymiarach 23 cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 170-180’C przez około 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta.
  • 2. Krem cappuccino :
    Do rondelka przelewamy śmietanę, dodajemy połamaną czekoladę i cappuccino. Podgrzewamy cały czas mieszając do momentu, aż czekolada się rozpuści i składniki dobrze połączą się. Pamiętajmy o tym, że śmietanki nie wolno zagotować. Śmietankę studzimy i wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin. Po tym czasie śmietankę ubijamy na najwyższych obrotach miksera do uzyskania gęstego kremu.
    Krem chałwowy:
    Do rondelka przelewamy śmietanę i dodajemy połamaną czekoladę. Podgrzewamy cały czas mieszając do momentu, aż czekolada się rozpuści i składniki dobrze połączą się. Pamiętajmy o tym, że śmietanki nie wolno zagotować. Śmietankę studzimy i wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin. Po tym czasie śmietankę ubijamy na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec miksowania dodajemy schłodzone mascarpone i pokruszoną chałwę. Mieszamy, aby składniki się połączyły.
    Nasączenie:
    Do herbaty dodajemy cukier, sok z cytryny i wódkę. Mieszamy do połączenia się składników.
    Każdy biszkopt dzielimy na 3 równe blaty. Otrzymamy 6 cienkich blatów. Pierwszy blat cappuccino nasączamy i wykładamy część kremu cappuccino. Przykrywamy drugim blatem, który również nasączamy. Wykładamy krem chałwowy. Postępujemy tak z każdym kolejnym blatem, wykładając na każdy z nich krem, raz chałwowy, raz cappuccino. Wierzch i boki tortu smarujemy cienką warstwą pozostałego kremy. Teraz pozostaje nam dekoracja z masy cukrowej. Powodzenia.

Porady

– biszkopt najlepiej jest upiec dwa dni wcześniej – kremy należy przygotować dzień wcześniej, aby dobrze zastygły. Jest to bardzo ważne – w przeciwnym razie krem się nie uda

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować