Tort orzechowy z musem truskawkowym

0 (0 ocen)

biszkopt, masa z orzechów i mus truskawkowy

Składniki:

  • Biszkopt orzechowy
    6 jaj
    12 łyżek cukru
    1/2 szklanki mielonych orzechów
    ok 1/2 szklanki bułki tartej(4-5 łyżek)
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki octu

    Mus truskawkowy:
    1 kg truskawek
    2 opakowania galaretki truskawkowej lub innej czerwonej
    Masa orzechowa:

    1 szklanka cukru
    1/2 szklanki kwaśnej śmietany
    1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
    1 kostka masła
    2 jajka

    Dodatki:
    1/2 litra śmietany 30%
    2 łyżeczki kakao
    2 łyżki musu truskawkowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Tort orzechowy Desery

Tort orzechowy z musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijam na pianę dodaję porcjami cukier i po jednym żółtku. Bułkę mieszam z orzechami oraz proszkiem do pieczenia, i po troszku wsypuję do masy jajecznej. Na końcu wlewam ocet, szybciutko przemieszam do połączenia składników. Gotowe ciasto przekładam na blachę o wym. 26x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170'C na ok 40 min. Kiedy brzegi ciasta odstają od blachy to znaczy, że jest już upieczone. Przekładam na deseczkę i odstawiam do całkowitego wystygnięcia. Wystudzony przekrawam na połowę.
    Truskawki myję, usuwam szypułki, wrzucam do misy blendera i miksuję na mus. Odkładam 2-3 łyżki, a resztę przelewam do rondelka i gotuję. Do gorącego musu wsypuję suche galaretki i mieszam do rozpuszczenia. Mus studzę i zimny wykładam na spód biszkopta.Wstawiam do lodówki by całkowicie stężał.
    Jajka miksuję z cukrem do białości, przelewam do rondelka, dodaję śmietanę oraz zmielone orzechy i mieszając, doprowadzam do wrzenia. Odstawiam by masa przestygła. Masło miksuję na puch i dodaję po łyżce zimną masę orzechową. Kremem smaruję zastygnięty mus truskawkowy. Przykrywam pozostałym biszkoptem..
    Śmietanę ubijam na sztywno, dzielę na dwie części. Jedna jest większa, a druga mniejsza. Do większej dodaję kakao i smaruję wierzch tortu, zaś do mniejszej dodaję mus i wylewam łyżką na kakaowym wierzchu, tworząc nieregularne wzory. Całość wstawiam do lodówki na minimum 6 godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (145 ocen)

wyśmienity

To może cię zainteresować