Tort orzechowy z kremem nutella

  • wyświetlono: 2028 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

łatwy i przepyszny tort, który przygotowałam na urodziny brata

P1018962_Fotor
  • 90min

Składniki

SKŁADNIKI NA BISZKOPT ORZECHOWY

-5 jajek
-3/4 szklanki zmielonych orzechów włoskich
-3/4 szklanki cukru
-1 budyń śmietankowy 40g bez cukru
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-0,5 szklanki mąki pszennej tortowej

PONCZ

-0,5 szklanki przegotowanej wody
-5 łyżek wódki
-1 łyzka cukru

MASA NUTELLA

-700ml śmietany 36%
-1 łyżka cukru pudru
-3 łyżki nutelli lub innego czekoladowego kremu


DODATKOWO
-1 szklanka orzechów-do obtaczania boków tortu
-ozdoby

Sposób przygotowania przepisu:

Tort orzechowy z kremem nutella

  • biszkopt orzechowy1. BISZKOPT ORZECHOWY

    Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.

    Następnie dodajemy cukier i dokładnie miksujemy.
    Następnie dodajemy żółtka, budyń,proszek do pieczenia oraz mąkę.
    Delikatnie miksujemy.
    Na koniec dodajemy 3/4 szklanki zmiksowanych na drobno orzechów włoskich i bardzo delikatnie mieszamy.
    Tortownicę o średnicy 21 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.
    Następnie wylewamy masę, i pieczemy biszkopt około 25 minut w temperaturze 170 stopni-do suchego patyczka.

    Studzimy w uchylonym piekarniku.
  • 32. Następnie ostudzony biszkopt kroimy na 3 blaty.
  • 3. PONCZ
    Składniki na poncz mieszamy ze sobą.
  • KREM4. MASA NUTELLA

    Śmietanę 36% ubijamy an sztywno -uważamy by nie przebić, jeśli nie chcemy śmietany 36% możemy użyć 30% ale wtedy musimy dodać 2 śmietan-fixy.
    Do śmietany dodajemy krem i cukier puder-płaską łyżkę.
    Dokładnie miksujemy.
    I nasza pyszna masa gotowa :-)
  • .5. Pierwszy blat biszkopta ponczujemy
  • .6. następnie wykładamy masę, wyrównujemy, przykrywamy drugim-ponczujemy-znów dajemy masę, i ostatni blat.
    Ponczujemy.

    WAŻNE
    musimy tak rozporządzić masą by nam zostało trochę do dekoracji i na obtoczenie tortu.

    Na koniec należy cały tort obsmarować masą, najlepiej użyć do tego dużego noża.
  • .7.
    Następnie bierzemy garść zmielonych orzechów i obtaczamy boki tortu.
  • 8. dekorujemy tort wedle własnej inwencji twórczej :-)

    I gotowe, tort jest wspaniały :-)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieszkola_babcimama_mnie_nauczyla

Komentarze

Podobne przepisy

Tort orzechowo- serowy z kremem chałwowym

Dodane przez: rzelkazag

Tort orzechowo- serowy z kremem chałwowym

Połączenie orzechów, sernika kokosowego...

Tort tiramisu z Nutellą

Dodane przez: juchab

Tort tiramisu z Nutellą

Delikatny tort na bazie kremu z...

image-1xo9sia

Dodane przez: Duśka55555

Pralinki orzechowe z nutellą

Przepyszne mocno orzechowe pralinki...

Deser porzeczkowo-orzechowy z nutellą

Dodane przez: Kloruś

Deser porzeczkowo-orzechowy z nutellą

Przepyszny letni deser z kwaśnymi...

Tort orzechowy z ponczem kukułkowym i kremem czekoladowym

Dodane przez: anik9

Tort orzechowy z ponczem kukułkowym i kremem...

Tort jest pyszny, wilgotny i z...

tort z nutella

Dodane przez: Malwinus555

Tort urodzinowy z nutella

Zbliżały się urodziny mojego chłopaka,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE