Tort orzechowy

0 (0 ocen)

Na specjalne okazje :)

Składniki:

  • biszkopt orzechowy:
    jajka 7 szt
    cukier kryształ 3/4 szkl
    mąka pszenna 10 dkg
    orzechy laskowe 18 dkg ę
    sól 1 szczypta
    proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
    biszkopt:
    jajka 3 sztę
    cukier kryształ 6 łyżek
    mąka pszenna 6 łyżek
    proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
    krem:
    orzechy włoskie 40 dkg
    mleko 2 % 400 ml
    cukier 300 g
    masło 1,5 kostki
    spirytus 1 kieliszek
    do nasączenia
    zaparzona mocna kawa 1 szkl
    spirytus 1 kieliszek
    do dekoracji:
    śmietana 30 % 300 ml
    orzechy włoskie ę
    pralinki czekoladowe
    wiórki czekoladowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Torty Desery Biszkopty

Tort orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie biszkopta 1. Orzechy laskowe zmielić, żółtka ubić z cukrem, białka ubić ze szczyptą soli. Żółtka wymieszać z orzechami, mąką, proszkiem do pieczenia i białkami. Piec w tortownicy o średnicy 24 cm, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35 minut. Jasny biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać żółtka, wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Piec na tej samej tortownicy przez max. 20 minut.
  • biszkopty 2. Oba biszkopty wystudzić i przekroić na pół.
  • krem 3. Orzechy włoskie zmielić. Mleko z cukrem gotować przez około 15 minut, dodać orzechy i gotować jeszcze 10-15 minut aż krem zgęstnieje minut. Masło utrzeć na puch i połączyć z wystudzonymi orzechami, na koniec wlać spirytus.
  • przekładanie 4. Biszkopty nasączać i przekładać kremem.
  • gotowy tort 5. Śmietaną ubić i rozsmarować na bokach i wierzchu tortu. Boki udekorować wiórkami czekoladowymi, a wierzch orzechami i pralinami. Schłodzić. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Impreza Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować