Tort orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Orzechy laskowe zmielić, żółtka ubić z cukrem, białka ubić ze szczyptą soli. Żółtka wymieszać z orzechami, mąką, proszkiem do pieczenia i białkami. Piec w tortownicy o średnicy 24 cm, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35 minut. Jasny biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać żółtka, wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Piec na tej samej tortownicy przez max. 20 minut.
2.Oba biszkopty wystudzić i przekroić na pół.
3.Orzechy włoskie zmielić. Mleko z cukrem gotować przez około 15 minut, dodać orzechy i gotować jeszcze 10-15 minut aż krem zgęstnieje minut. Masło utrzeć na puch i połączyć z wystudzonymi orzechami, na koniec wlać spirytus.
4.Biszkopty nasączać i przekładać kremem.
5.Śmietaną ubić i rozsmarować na bokach i wierzchu tortu. Boki udekorować wiórkami czekoladowymi, a wierzch orzechami i pralinami. Schłodzić. Smacznego :)
Komentarze