Tort orzechowy

4.49 (186 ocen)

  • 2 godz.

Ulubiony tort mojej rodziny.

  • 2 godz.

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

    7 jajek
    1 kopiasta szklanka cukru kryształu
    1 i ¾ szklanki mąki pszennej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia


    MASA:
    25 dkg masła
    30 dkg zmielonych orzechów włoskich
    3 żółtka
    ½ szklanki cukru pudru
    szklanka mleka


Wystaw ocenę:

4.49 (186 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jaja ubić z cukrem na puszystą masę (ok. 30 min. ręczną trzepaczką). Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wszystko połączyć. Piec ok. 30 minut. Okrągła forma o średnicy 28 cm.
  • 2. Orzechy zalać wrzącym mlekiem, odstawić by wystygły. Masło utrzeć z cukrem, następnie nadal ucierając dodawać po jednym żółtku i po łyżce orzechów.
  • 3. SKŁADANIE TORTU:
    Upieczony i ostudzony biszkopt przekroić na dwie lub trzy części i przełożyć przygotowaną masą.
    Wierzch dowolnie udekorować.

Porady

W wersji dla dorosłych do kremu można dodać 2 łyżki spirytusu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować