Tort orzechowy

  • wyświetlono: 1207 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Ulubiony tort mojej rodziny.

ewuśka
  • 120min

Składniki

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

7 jajek
1 kopiasta szklanka cukru kryształu
1 i ¾ szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia


MASA:
25 dkg masła
30 dkg zmielonych orzechów włoskich
3 żółtka
½ szklanki cukru pudru
szklanka mleka


Sposób przygotowania przepisu:

Tort orzechowy

  • 1. Jaja ubić z cukrem na puszystą masę (ok. 30 min. ręczną trzepaczką). Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wszystko połączyć. Piec ok. 30 minut. Okrągła forma o średnicy 28 cm.
  • 2. Orzechy zalać wrzącym mlekiem, odstawić by wystygły. Masło utrzeć z cukrem, następnie nadal ucierając dodawać po jednym żółtku i po łyżce orzechów.
  • 3. SKŁADANIE TORTU:
    Upieczony i ostudzony biszkopt przekroić na dwie lub trzy części i przełożyć przygotowaną masą.
    Wierzch dowolnie udekorować.

Porady

W wersji dla dorosłych do kremu można dodać 2 łyżki spirytusu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieurodzinyorzechy

Komentarze

Podobne przepisy

image-15nn9ur

Dodane przez: karolinaholly

LEKKI TORT ORZECHOWY

Bardzo smaczny i puszysty orzechowy...

Tort orzechowy

Dodane przez: ewiczka2304

Tort orzechowy

Zaletą tego tortu jest duża ilość...

image-1ccy8ws

Dodane przez: Mniam1

Tort orzechowy z kawą

Puszysty i lekki biszkopt orzechowy...

tort

Dodane przez: bieniaszka

Kruchy tort orzechowo - kawowy

Tort wykonałam na swoje imieniny...

Tort orzechowy

Dodane przez: RedakcjaPP

Tort orzechowy

Upiekłam tort na przyjęcie z okazji...

Tort orzechowo – makowy

Dodane przez: Jaga85

Tort orzechowo – makowy

Osobiście ten tort smakuje mi najbardziej...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE