Tort orzechowy

  • wyświetlono: 1223 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Ulubiony tort mojej rodziny.

ewuśka
  • 120min

Składniki

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

7 jajek
1 kopiasta szklanka cukru kryształu
1 i ¾ szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia


MASA:
25 dkg masła
30 dkg zmielonych orzechów włoskich
3 żółtka
½ szklanki cukru pudru
szklanka mleka


Sposób przygotowania przepisu:

Tort orzechowy

  • 1. Jaja ubić z cukrem na puszystą masę (ok. 30 min. ręczną trzepaczką). Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wszystko połączyć. Piec ok. 30 minut. Okrągła forma o średnicy 28 cm.
  • 2. Orzechy zalać wrzącym mlekiem, odstawić by wystygły. Masło utrzeć z cukrem, następnie nadal ucierając dodawać po jednym żółtku i po łyżce orzechów.
  • 3. SKŁADANIE TORTU:
    Upieczony i ostudzony biszkopt przekroić na dwie lub trzy części i przełożyć przygotowaną masą.
    Wierzch dowolnie udekorować.

Porady

W wersji dla dorosłych do kremu można dodać 2 łyżki spirytusu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieurodzinyorzechy

Komentarze

Podobne przepisy

Tort orzechowy

Dodane przez: mariola1972

tort orzechowy

pyszny tort na jesienne smutki

Tort urodzinowy z ulubioną marką samochodową

Dodane przez: pati9108

TORT ORZECHOWY

Tort ten sprawił duzą przyjemność...

Tort orzechowy

Dodane przez: ewiczka2304

Tort orzechowy

Zaletą tego tortu jest duża ilość...

image-1ccy8ws

Dodane przez: Mniam1

Tort orzechowy z kawą

Puszysty i lekki biszkopt orzechowy...

tort

Dodane przez: koalka

Tort orzechowo - kawowy

Tort który łączy dwa smaki, wyczuwalne...

Tort orzechowy

Dodane przez: RedakcjaPP

Tort orzechowy

Upiekłam tort na przyjęcie z okazji...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE