Tort orzechowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Przepis dostałam od cioci postanowiłam zrobić go jak urodzinowy prezent dla mojej przyszłej teściowej ;)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto :
    - 8 jajek
    - 250g cukru
    - 300g zmielonych orzechów
    - 1 łyzeczka proszku do pieczenia
    - 2 łyżki bułki tartej

    Krem:
    - 1/2 szklanki mleka
    -1 szklanka cukru
    - 1 żółtko
    - kostka masła
    - 150g tartych orzechów do dekoracji

Tort orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić pianę, a żółtka utrzeć z cukrem. Dodać orzechy,proszek do pieczenia oraz bułkę tartą. Następnie bardzo delikatnie dodać łyżką pianę z białek i połączyć. Masę wlać do tortownicy i piec przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 C. W tortownicy o średnicy 26 cm.
  • 2. Krem: W rondelku podgrzać mleko z cukrem i żółtkiem. Zagotować, ciągle mieszając. Kiedy ostygnie zmiksować z masłem na gładką masę.
  • 3. Gdy ciasto ostygnie, przekroić je wzdłuż na pół i posmarować kremem. Boki posmarować pozostałym kremem i udekorować orzechami.Wierzch można udekorować według uznania. Przed podaniem tort schłodzić w lodówce.

Porady

Do kremu można dodać kakao a wierzch posypać zmieloną kawą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy