Tort orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić pianę, a żółtka utrzeć z cukrem. Dodać orzechy,proszek do pieczenia oraz bułkę tartą. Następnie bardzo delikatnie dodać łyżką pianę z białek i połączyć. Masę wlać do tortownicy i piec przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 C. W tortownicy o średnicy 26 cm.
2.Krem: W rondelku podgrzać mleko z cukrem i żółtkiem. Zagotować, ciągle mieszając. Kiedy ostygnie zmiksować z masłem na gładką masę.
3.Gdy ciasto ostygnie, przekroić je wzdłuż na pół i posmarować kremem. Boki posmarować pozostałym kremem i udekorować orzechami.Wierzch można udekorować według uznania. Przed podaniem tort schłodzić w lodówce.
Porady
Do kremu można dodać kakao a wierzch posypać zmieloną kawą.
Komentarze