Tort orzechowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Upiekłam tort na przyjęcie z okazji Pierwszej Komunii mojej 11-letniej córki Oli.

Składniki:

  • Biszkopt:
    ● 25 dag mielonych orzechów włoskich
    ● 8 jajek
    ● łyżka kakao
    ● 3/4 szkl. cukru pudru
    ● 3 łyżki bułki tartej
    ● 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    Krem I:
    ● 1/2 kostki masła lub margaryny
    ● op. cukru waniliowego
    ● 3 łyżki mielonej kawy
    ● 10 jajek
    ● szkl. cukru
    Krem II (żółty):
    ● 2 jajka
    ● 7 dag cukru pudru
    ● 7 dag masła lub margaryny
    Dekoracja:
    ● wiórki kokosowe
    ● ozdoby komunijne
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka
    ubijamy na
    sztywno. Wciąż
    ubijając, dodajemy
    po kolei cukier,
    żółtka, orzechy, bułkę tartą i kakao.
    Przekładamy do wyłożonej
    papierem tortownicy o średnicy
    22 cm. Pieczemy 40 minut
    w temperaturze 175 °C.
    Studzimy, przekrawamy na
    3 placki. Kawę rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody. Skrapiamy
    każdy placek.
  • 2. Krem I: jajka ubijamy z cukrem
    i cukrem waniliowym na
    parze. Pod koniec ubijania dodajemy
    kawę. Studzimy. Masło
    ucieramy i mieszamy z masą
    jajeczno-kawową. Kremem
    przekładamy placki, ewentualnie
    smarujemy boki tortu.
  • 3. Krem II: jajka ubijamy z cukrem
    na parze. Zdejmujemy
    i wciąż ubijając, studzimy do
    temperatury pokojowej. Masło
    ucieramy na puszystą masę,
    a następnie stopniowo mieszamy
    z jajkami. Kremem smarujemy
    wierzch tortu.
  • 4. Dekorujemy tort: na wierzch
    wykładamy ozdoby, a brzeg
    i boki obficie posypujemy wiórkami
    kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_04-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować