Tort orzechowo-toffi

4.5 (142 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Tort ten gości u mnie na stole podczas różnych uroczystości i na prawdę bardzo wszystkim smakuje :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy:
    6 jajek
    6 kopiastych łyżek cukru
    4 kopiastych łyżek-2/3 mąki pszennej-torowej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 łyżki kakao
    1 płaska łyżeczka proszku
    Ciasto orzechowe:
    6 białek
    300 g orzechów włoskich startych (tarce o grubszych oczkach)
    1 niepełna szklanka cukru
    1 łyżeczka miodu
    1 łyżeczka mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    Krem toffi:
    puszka mleka skondensowanego słodzonego
    Krem kawowy:
    2 kostki masła
    4 jajka
    6 łyżek cukru
    3-4 łyżek kawy rozpuszczalnej
    Poncz:
    spirytus + woda
    Polewa:
    1 niepełna szklanka cukru pudru
    50 g masła
    2 łyżki mleka
    2 łyżki kakao
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort orzechowo-toffi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krem toffi: Puszkę mleka skondensowanego słodzonego wstawiamy do garnka, do której nalewamy wodę tak aby puszka była przykryta. Gotujemy to na małym ogniu 1,5 godziny od momentu zagotowania, tak aby lekko „pykała”. Ostudzamy to pod zimną wodą, ale otwieramy dopiero gdy puszka będzie chłodna.
  • 2. Biszkopt kakaowy: Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy cukier i ubijamy na sztywną pianę. Gdy piana będzie sztywna dodajemy stopniowo po jednym żółtku ubijając na najmniejszych obrotach. Na końcu delikatnie mieszamy pianę z mąką, proszkiem i kakao. Pieczemy w tortownicy o średnicy 26 cm, około 30 minut w temp. 180 st.C.
  • 3. Ciasto orzechowe: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać to z mąką i miodem,a na końcu wsypać starte lub drobno pokrojone orzechy. Piec 40 min do zarumienienia w temperaturze 180 st.C.
  • 4. Masa kawowa: Dwie kostki masła utrzeć na puszystą masę. Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy cukier i ubijamy na sztywną pianę. Do piany dodajemy stopniowo żółtka i nadal ubijamy. Do masła dodajemy po łyżce piany z jajek- ucieramy to. Na końcu dodajemy przetartą przez sitko kawę można dodać również spirytus.
  • 5. Przełożenie: Zimny biszkopt kakaowy przekroić na pół. Jedną część nasączyć lekko alkoholem i posmarować połową masy kawowej. Przykryć ciastem orzechowym. Ciasto orzechowe wysmarować zimną masą toffi i przykryć drugą częścią ciasta kakaowego (nasączyć alkoholem). Cały tort posmarować resztką kremu. Na górę wylać polewę (wszystkie składniki polewy zagotować).

Porady

Tort najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby dobrze schłodził się w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować