Tort orzechowo-toffi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Krem toffi: Puszkę mleka skondensowanego słodzonego wstawiamy do garnka, do której nalewamy wodę tak aby puszka była przykryta. Gotujemy to na małym ogniu 1,5 godziny od momentu zagotowania, tak aby lekko „pykała”. Ostudzamy to pod zimną wodą, ale otwieramy dopiero gdy puszka będzie chłodna.
2.Biszkopt kakaowy: Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy cukier i ubijamy na sztywną pianę. Gdy piana będzie sztywna dodajemy stopniowo po jednym żółtku ubijając na najmniejszych obrotach. Na końcu delikatnie mieszamy pianę z mąką, proszkiem i kakao. Pieczemy w tortownicy o średnicy 26 cm, około 30 minut w temp. 180 st.C.
3.Ciasto orzechowe: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać to z mąką i miodem,a na końcu wsypać starte lub drobno pokrojone orzechy. Piec 40 min do zarumienienia w temperaturze 180 st.C.
4.Masa kawowa: Dwie kostki masła utrzeć na puszystą masę. Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy cukier i ubijamy na sztywną pianę. Do piany dodajemy stopniowo żółtka i nadal ubijamy. Do masła dodajemy po łyżce piany z jajek- ucieramy to. Na końcu dodajemy przetartą przez sitko kawę można dodać również spirytus.
5.Przełożenie: Zimny biszkopt kakaowy przekroić na pół. Jedną część nasączyć lekko alkoholem i posmarować połową masy kawowej. Przykryć ciastem orzechowym. Ciasto orzechowe wysmarować zimną masą toffi i przykryć drugą częścią ciasta kakaowego (nasączyć alkoholem). Cały tort posmarować resztką kremu. Na górę wylać polewę (wszystkie składniki polewy zagotować).
Porady
Tort najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby dobrze schłodził się w lodówce.
Komentarze