Tort orzechowo – makowy

4.49 (144 ocen)

Osobiście ten tort smakuje mi najbardziej z tych które robię, ale to pewno dlatego, że uwielbiam makowce.

Składniki:

  • Wkładka orzechowa ( proporcje na jeden blat):
    - 4 jajka,
    - 4 łyżki cukru,
    - 2 łyżki bułki tartej,
    - 0,5 łyżki maki krupczatki,
    - Szczypta proszku do pieczenia,
    - 15 dag mielonych orzechów
    Wkładka makowa (proporcje na jeden blat):
    - 20 dag maku,
    - 0,5 margaryny,
    - 15 dag cukru pudru,
    - 4 jajka,
    - 1 łyżeczka kakao,
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    - 1 łyżeczka miodu,
    - 0,5 olejku migdałowego.
    Masa czekoladowa.:
    - 1 litra mleka,
    - 2 budynie waniliowe,
    - 2 cukry waniliowe,
    - 3 łyżki cukru,
    - 1 łyżka maki tortowej,
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    - 5 żółtek

    - 3 kostki masła,

    - 1,5 czekolady gorzkie
Wystaw ocenę:

4.49 (144 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort orzechowo – makowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt orzechowy: Białka ubijamy, dodajemy cukier, następnie żółtka. Do ubitej masy dodajemy wcześniej zmieszane ze sobą pozostałe składniki. Ciasto wylewamy to tortownicę o średnicy 26 cm. Pieczemy około 20 min w 180°C.
    W ten sposób należy upiec dwie wkładki orzechowe.
  • 2. Wkładka makowa: Mak sparzamy, studzimy i mielemy 2 razy. Margarynę ucieramy z cukrem, dodając po jednym żółtku. W dalszej kolejności dodajemy mak, miód, proszek, kakao, oleje. Na końcu całość mieszamy z pianą ubitą z białek. Pieczemy w tortownicy o średnicy 26 cm przez 30-40 min w 180°C.
    To tortu należy upiec dwa takie blaty.
  • 3. Masa: Część mleka gotujemy c cukrem. Pozostałe mieszamy z cukrem waniliowym, żółtkami, budyniami i mąkami. Gotujemy budyń studzimy.
    Ucieramy masło, dodajemy budyń, a na końcu stopiona czekoladę ( ja czekoladę topię nad parą , ale można też w mikrofali). Do masy dodajemy alkohol.
  • 4. Przełożenie:
    Krążek makowy, masa, krążek orzechowy, masa, krążek orzechowy, masa, krążek makowy. Dekorujemy dowolnie.

Porady

Wkładki orzechowe ponczujemy, makowe są na tyle wilgotne, więc nie koniecznie trzeba.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Masa Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować