Tort orzechowo-kokosowy z kremem bórówkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy olej i wodę, mieszamy, a na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia i orzechami. Mieszamy. Masę przekładamy do tortownicy o średnicy 26 cm. Pieczemy ok 45 minut w 180 stopniach.
Studzimy i przecinamy raz w poprzek.
2.Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym dodajemy po łyżce cukru dalej miksując na najwyższych obrotach. Do ubitej piany dodajemy delikatnie wiórki i przekładamy do tortownicy o średnicy 26 cm. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15- 17 minut. Studzimy.
3.400 ml śmietany ubijamy z połową słoiczka borówki, pod koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę (2 łyżeczki).
4.Pierwszy blat zamykamy w obręczy. Smarujemy go pozostałymi borówkami, układamy na nim blat kokosowy i wykładamy połowę masy śmietanowo-borówkowej. Przykrywamy drugim blatem. Chłodzimy. Zdejmujemy obręcz.
5.Pozostałą śmietanę ubijamy z łyżeczką cukru i rozpuszczoną żelatyną (1 łyżeczka).
Dekorujemy tort. Za pomocą szprycy wyciskamy rozetki różowe i białe. Układamy borówki.
Chłodzimy conajmniej 2 godziny.
Smacznego
Komentarze