Tort orzechowo - kokosowy z karmelem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Delikatny orzechowy biszkopt w akompaniamencie kremu kokosowego i słodkiego karmelu.

  • 30 min

Składniki:

  • Tortownica 25cm
    Biszkopt orzechowy:
    8 jajek
    8 łyżek cukru
    8 łyżek mielonych orzechów
    4 łyżki bułki tartej
    4 łyżki mąki
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Puszka karmelu

    Krem kokosowy:
    700 ml śmietany 30%
    100g zmielonego kokosu
    4 łyżki cukru pudru
    3 łyżeczki żelatyny


Tort orzechowo - kokosowy z karmelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt orzechowy: Białka ubić na sztywno, dodać cukier a następnie żółtka. Gdy masa będzie jednolita wsypać pozostałe składniki delikatnie wymieszać łyżką. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Przekroić na 3 części.
  • 2. Krem kokosowy: Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody, gdy napęcznieje rozpuścić w ¼ szklanki wrzącej wody. Śmietanę ubić na sztywno dodając cukier puder na końcu dołożyć kokos. Do ubitej śmietany wlewać powoli letnią żelatynę. Całość dokładnie połączyć mikserem na małych obrotach.
  • 3. Przełożenie:
    Każde z ciast oprócz spodniego, posmarować z obu stron karmelem i przełożyć kremem kokosowym. Dowolnie udekorować.

Porady

kokos, orzechy, śmietana 30%

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy