Tort orzechowo-karmelowy z masą kawową

4.5 (189 ocen)

Piekłam go na urodziny synka, nie został ani okruszek.

Składniki:

  • Składniki:
    Ciasto czekoladowe:
    1 ½ szkl cukru
    2 łyżki kakao
    6 jaj
    6 łyżek mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Ciasto orzechowe:
    5 białek
    ¾ szkl cukru
    25 dkg orzechów włoskich grubo posiekanych
    1 łyżeczka mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka miodu

    Masa kawowa:
    2 szkl mleka
    4 czubate łyżki cukru
    1 cukier waniliowy
    4 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej
    4 żółtka
    1 łyżka kawy rozpuszczalnej
    2 kostki masła
    2 łyżki spirytusu
    Dodatkowo płatki migdałów

    Masa karmelowa:
    1 puszka gotowej masy karmelowej

    Poncz:
    1/3 szkl gorącej wody
    3 łyżki cukru
    Sok z jednej cytryny
    1 łyżka spirytusu

    Polewa czekoladowa:
    5 dkg masła
    2 łyżki kakao
    3 łyżki cukru
    1 jajko
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort orzechowo-karmelowy z masą kawową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na ciasto czekoladowe ubić białka na sztywno. Nadal ubijając dodawać powoli cukier i żółtka. Na zakończenie wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia i kakao. Piec w temp. 180 C przez ok. 40 min.
  • 2. Na ciasto orzechowe: ubić białka na sztywno, dodając cukier. Wymieszać z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz miodem. Wsypać orzechy. Wymieszać. Piec w temp. 180 C przez ok. 30 min.
  • 3. W celu przygotowania masy, zagotować 1,5 szkl mleka z cukrem, cukrem waniliowym. W pozostałej ilości mleka rozmieszać mąkę ziemniaczaną i żółtka. Ugotować budyń. Kawę zalać kilkoma łyżkami wrzątku. Utrzeć 2 kostki masła, dodawać po łyżce zimnego budyniu, dalej ucierać. Na zakończenie wlać rozpuszczoną kawę i 2 łyżki spirytusu.
  • 4. Z ww. przygotować poncz.
  • Tort orzechowo-karmelowy 5. Ciasto czekoladowe przekroić na pół. Zwilżyć ponczem. Położyć 2/3 masy, przykryć ciastem orzechowym, następnie karmelem z puszki i drugą częścią ciasta czekoladowego. Boki posmarować kremem, obsypać uprażonymi płatkami migdałowymi. Polać polewą czekoladową, udekorować płatkami migdałowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować