Tort orzechowo-karmelowy z masą kawową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na ciasto czekoladowe ubić białka na sztywno. Nadal ubijając dodawać powoli cukier i żółtka. Na zakończenie wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia i kakao. Piec w temp. 180 C przez ok. 40 min.
2.Na ciasto orzechowe: ubić białka na sztywno, dodając cukier. Wymieszać z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz miodem. Wsypać orzechy. Wymieszać. Piec w temp. 180 C przez ok. 30 min.
3.W celu przygotowania masy, zagotować 1,5 szkl mleka z cukrem, cukrem waniliowym. W pozostałej ilości mleka rozmieszać mąkę ziemniaczaną i żółtka. Ugotować budyń. Kawę zalać kilkoma łyżkami wrzątku. Utrzeć 2 kostki masła, dodawać po łyżce zimnego budyniu, dalej ucierać. Na zakończenie wlać rozpuszczoną kawę i 2 łyżki spirytusu.
4.Z ww. przygotować poncz.
5.Ciasto czekoladowe przekroić na pół. Zwilżyć ponczem. Położyć 2/3 masy, przykryć ciastem orzechowym, następnie karmelem z puszki i drugą częścią ciasta czekoladowego. Boki posmarować kremem, obsypać uprażonymi płatkami migdałowymi. Polać polewą czekoladową, udekorować płatkami migdałowymi.
Komentarze