Tort OKAZJA

4.5 (180 ocen)

  • 15 min

Ten przepis mam od mamy...i go przetestowałam...dla tych co uwielbiają orzechy

  • 15 min

Składniki:

  • CIASTO CIEMNE:
    -9 jajek
    -1 szklanka cukru
    -5 łyżek mąki
    -2 łyżki kakao
    -1 łyżka proszku do pieczenia
    CIASTO ORZECHOWE:
    -20 dkg orzechów grubo posiekanych
    -5 białek
    -1 niepełna szklanka cukru
    -1 łyżka miodu
    -1 łyżka maki pszennej i ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    MASA:
    -25 dkg margaryny lub masła
    -2 szklanki mleka
    -2 cukry waniliowe
    -5 żółtek
    -1 niepełna szklanka cukru pudru
    -2 łyżki mąki kartoflanej
    -1 łyżka kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Torty Tort orzechowy Desery

Tort okazja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO CIEMNE:
    Białka ubić na sztywną pianę,dodawać stopniowo cukier.Dodać resztę
    składników i upiec.Piec w 170°c około 25 min
    Po upieczeniu ciasto przekroić na pół.
    CIASTO ORZECHOWE:
    Białka ubić na sztywną pianę ,dodać stopniowo cukier i ubić.
    Dodać resztę składników wymieszać i upiec.Piec w 170°c około 30 min
    Te wszystkie składniki utrzeć razem mikserem.
    Potem ciągle mieszając gotować aż zgęstnieje.
    Tak powstałą masę budyniową pozostawić do ostygnięcia.
    W tym czasie utrzeć 30 dkg margaryny np Kasi i dodawać ostudzoną masę
    budyniową.
    Na koniec podzielić masę tak ,żeby do 1/3 masy dodać kakao aby było
    więcej masy białej na udekorowanie torta.
    PRZEKŁADAĆ:
    Ciasto ciemne +masa jasna
    Ciasto orzechowe+masa ciemna
    Ciasto ciemn
    Wierzch torta można polać polewą czekoladową lub roztopioną
    czekoladą ,
    a boki posmarować masą jasną i obsypać np drobno pokrojonymi orzechami
    resztę udekorować według swego uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować