Tort od serca

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jedzony obowiązkowo w towarzystwie ukochanej osoby!

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    - 3 szkl. mleka,
    - 2 szkl. mąki,
    - 2 duże jajka,
    - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    - Cukier do smaku (około 2-3 łyżki)
    - Czerwony barwnik spożywczy ,
    - Olej do smażenia

    Masa śmietankowa:

    - 500 g serka mascarpone,
    - 400 ml śmietanki 30 %,
    - około 5 łyżek cukru pudru,
    - 1 łyżka mleka w proszku

Tort od serca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort od serca 1. Składniki na ciasto przekładamy do miski i dokładnie miksujemy, aż uzyskamy jednolitą masę.
    Na rozgrzany olej wylewamy porcje ciasta i smażymy naleśniki z obu stron.

    Z jednego naleśnika wycinamy serca. Będzie to górny naleśnik tortu.

    Naleśniki przekładamy masą śmietankową.
  • Tort od serca 2. Śmietanka: Schłodzoną śmietankę ubijamy. Dokładamy cukier, serek oraz mleko w proszku. Gotową masą przekładamy naleśnikowy tort. Na górę dajemy naleśnik z wyciętymi sercami.
    Dodatkowo z masy śmietankowej wykonałam rozetki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy