Tort nutellowy z serkiem mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i miksować aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka, wymieszać. Na koniec dodać przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać.
Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć spód papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować i przelać gotową masę biszkoptową.Piec w 180 stopniach około 35 – 40 minut (do suchego patyczka).
Masa.
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i ostudzoną żelatynę. Dodać porcjami ser mascarpone i delikatnie wymieszać. Z masy odjąć 1/3 do miseczki, a do reszty dodać nutellę i wymieszać aż składniki się połączą.
Ostudzony biszkopt przekroić na trzy równe części.Pierwszy blat nasączyć 1/3 części herbaty, wyłożyć jasny krem i przykryć 2 blatem. Drugi blat nasączyć 1/3 części herbaty i wyłożyć połowę ciemnego kremu, przykryć 3 blatem. Trzeci blat nasączyć resztą herbaty i wyłożyć na wierzch i boki resztę ciemnego kremu.
Udekorować wafelkami i czekoladowymi kulkami.
Komentarze