Tort naleśnikowy ze szpinakiem i pomidorami

0 (0 ocen)

  • 15 min

Świetny pomysł na bardziej wykwintne podanie naleśników na wytrawnie - ze szpinakiem i pomidorami.

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:

    1 ½ szklanki mąki pszennej,
    szczypta soli,
    1 szklanka gazowanej wody,
    ½ szklanki mleka,
    2 jajka

    Składniki na farsz:

    50 dag szpinaku,
    1 cebula, 3 ząbki czosnku,
    Oliwa,
    4 pomidory ,
    parę pomidorów suszonych,
    20 dag sera mozarella,
    10 dag sera Dor blu,
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Tort naleśnikowy ze szpinakiem i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do jednego naczynia wsypujemy mąkę, sól, gazowaną wodę, mleko, jajka. Wyrabiamy ciasto mikserem lub trzepaczką około 5 min. Ciasto musi mieć konsystencje gęstej śmietany, więc w zależności od potrzeby dodać jeszcze mąki lub wody.
  • 2. Na patelni smażymy cienkie naleśniki. Ja smażę na patelni, którą smaruję lekko olejem ( ręcznik papierowy lekko natłuszczam i tym smaruję). Naleśniki są wtedy lekkie i nietłuste.
  • 3. Na patelni na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony w plasterki czosnek. Umyty i odsączony szpinak dodajemy do podsmażonej cebuli i dusimy aż ze szpinaku odparuje woda. Całość mieszamy, dodajemy pieprz, sól.
  • tort naleśnikowy 4. W żaroodpornym naczyniu układamy warstwami tort: naleśnik, szpinak, starty ser dor blu, znowu naleśnik, pokrojone w plasterki pomidory, parę pomidorów suszonych i ser dor blu. Tak przekładamy warstwy aż skończy się nam farsz i naleśniki. Na gotowy tort nakładamy starty ser mozarella i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować