Tort naleśnikowy z pieczarkami

4.5 (159 ocen)

  • 50 min

Wytrawny torcik naleśnikowy który będzie każdemu smakował. Można go jeść i na ciepło i na zimno. Nie potrzeba na prawdę wiele żeby go zrobić. Zamiast pora można dodać cebulę ale z porem jest lepszy.

  • 50 min

Składniki:

  • naleśniki:

    1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka mleka
    1/2 szklanki wody gazowanej
    sól szczypta
    2 jajka
    1 łyżka oliwy

    farsz:
    400 g pieczarek
    1 por biała część
    sól, pieprz
    200 g szpinaku
    olej

    sos beszamelowy:
    1 łyżka mąki
    1 łyżka masła klarowanego
    1 szklanka mleka
    1 łyżka octu winnego
    sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

    1 pomidor
    2 łyżki sera tartego
    kawałek chili
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Torty Dania główne Naleśniki

Tort naleśnikowy z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • por smażone na maśle 1.

    Szpinak dokładnie myję, osuszam i wrzucam na rozgrzaną patelnię i na olej. Przesmażam dosłownie chwilę aż się zredukuje.Doprawiam sola, pieprzem. Wykładam na talerz. Na tej samej patelni przesmażam pokrojonego pora.Przekładam do miseczki.
  • pieczarki podsmażone 2. Pieczarki kroję w talarki przesmażam na oleju, doprawiam sola, pieprzem, dodaję pora i mieszam razem.

  • naleśniki usmażone 3. Do wysokiego pojemnika wsypuję mąkę, dodaję mleko, wodę, jajka, sól, olej i miksuję ciasto blenderem. Cienkie naleśniki smażę na odrobinie oleju około 8 -10 sztuk.
  • naleśniki przełozone beszamelem, szpinakiem i pieczarkami 4. Sos:
    Na rozgrzanej patelni na maśle przesmażam mąkę, uważać żeby jej nie przypalić,nie ma się zrumienić. Zdejmuję z ognia i wlewam zimne mleko i energicznie mieszam. Wstawiam na ogień do zagotowania, wlewam octu winnego, doprawiam solą, pieprzem, gałką.

    Naleśnik smaruję sosem, układam łyżkę pieczarek, kolejny naleśniki, sos, pieczarki, w połowie tortu układam szpinak na jednej warstwie i znowu naleśnik , pieczarki itd. Górny naleśnik smaruję sosem, posypuję serem, układam plastry pomidora, kawałki chili. Tort zapiekam 25 minut temp 180 stopni. Przed podaniem posypuję natką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Por Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować