Odkąd zostałam mamą (a mój synek Krzyś skończył już 2 lata), więcej czasu spędzam w domu, częściej gotuję i sama wymyślam potrawy. Tort naleśnikowy to też mój pomysł.
Składniki:
● 1 główka białej kapusty
● 20 dag pieczarek
● 1 cebula
● olej
● 15-20 dag sera żółtego
● sól
● pieprz
● przyprawa uniwersalna
● mała śmietana
Ciasto na naleśniki:
● 2 szkl. mąki
● 2 jajka
● 1/2 szkl. wody
● 1 szkl. mleka
● szczypta soli
Tort naleśnikowy z kapuścianym nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę szatkujemy i gotujemy
w małej ilości wody.
2.Pokrojoną cebulę podsmażamy
na gorącym oleju, a gdy
się zeszkli, dodajemy pokrojone
pieczarki i smażymy, aż
płyn odparuje. Kapustę odciskamy
z wody, łączymy z pieczarkami,
przyprawiamy solą,
pieprzem i przyprawa uniwersalna.
3.Z podanych składników robimy
ciasto naleśnikowe
i smażymy cienkie naleśniki.
W wysmarowanej tłuszczem
formie układamy kolejno warstwami: naleśniki, farsz, starty
ser, trochę śmietany i tak kolejno,
aż do wyczerpania składników.
Na wierzchu kładziemy
ostatni naleśnik. Zapiekamy
ok. 40 minut w temp. 180 °C.
Podajemy na gorąco, krojąc
jak tort.
Porady
Tort naleśnikowy podaję jako drugie danie na obiad.
Komentarze