Tort naleśnikowy z kapuścianym nadzieniem

5 (179 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Odkąd zostałam mamą (a mój synek Krzyś skończył już 2 lata), więcej czasu spędzam w domu, częściej gotuję i sama wymyślam potrawy. Tort naleśnikowy to też mój pomysł.

Składniki:

  • ● 1 główka białej kapusty
    ● 20 dag pieczarek
    ● 1 cebula
    ● olej
    ● 15-20 dag sera żółtego
    ● sól
    ● pieprz
    ● przyprawa uniwersalna
    ● mała śmietana
    Ciasto na naleśniki:
    ● 2 szkl. mąki
    ● 2 jajka
    ● 1/2 szkl. wody
    ● 1 szkl. mleka
    ● szczypta soli
Wystaw ocenę:

5 (179 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Naleśniki

Tort naleśnikowy z kapuścianym nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort naleśnikowy z kapuścianym nadzieniem 1. Kapustę szatkujemy i gotujemy
    w małej ilości wody.
  • Tort naleśnikowy z kapuścianym nadzieniem 2. Pokrojoną cebulę podsmażamy
    na gorącym oleju, a gdy
    się zeszkli, dodajemy pokrojone
    pieczarki i smażymy, aż
    płyn odparuje. Kapustę odciskamy
    z wody, łączymy z pieczarkami,
    przyprawiamy solą,
    pieprzem i przyprawa uniwersalna.
  • Tort naleśnikowy z kapuścianym nadzieniem 3. Z podanych składników robimy
    ciasto naleśnikowe
    i smażymy cienkie naleśniki.
    W wysmarowanej tłuszczem
    formie układamy kolejno warstwami: naleśniki, farsz, starty
    ser, trochę śmietany i tak kolejno,
    aż do wyczerpania składników.
    Na wierzchu kładziemy
    ostatni naleśnik. Zapiekamy
    ok. 40 minut w temp. 180 °C.
    Podajemy na gorąco, krojąc
    jak tort.

Porady

Tort naleśnikowy podaję jako drugie danie na obiad.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta biała

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_02-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować