Tort naleśnikowy z granatem i...

0 (0 ocen)

kto powiedział, że tort nie może być naleśnikowy ? A właśnie, że może...

Składniki:

  • Masa :
    300 g twarogu półtłustego
    1 łyżka białego cukru
    1/2 szk jogurtu gratka
    Dodatkowo :
    2 dżemy wiśniowe ( po 300 g )
    cukier puder do posypania
    granat ( pestki z 1/2 owocu )
    Naleśniki :
    2 jajka
    2 szk mleka
    1/2 szk oranżady
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżki cukru
    50 ml oleju
    2,5 szk mąki pszennej typ 500
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Naleśniki

Tort naleśnikowy z granatem i... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z granatu wyjąć pestki i umieścić je np. w miseczce.
  • 2. Wszystkie składniki na naleśniki umieścić w dużej misce i za pomocą miksera wymieszać na jednolite nie za gęste ciasto.
    Na patelnię do naleśników wlewać porcje ciasta i smażyć grubsze naleśniki ( powinno wyjść 8 grubych ).
    Usmażone układać jeden na drugim.
  • 3. Do drugiej miski włożyć twaróg i znowu użyć mikser i utrzeć twaróg z cukrem po czym dodać jogurt i wszystko wymieszać.
    Konsystencja powinna być taka aby można było masę bez problemu rozsmarować.
    Jeśli okaże się za gęsta dodać jeszcze trochę jogurtu.
    Przygotować paterę lub talerz i położyć pierwszy naleśnik.
  • 4. Na niego wyłożyć porcję dżemu i rozsmarować dżem po naleśniku.
    Przykryć drugim naleśnikiem i wyłożyć porcję masy serowej i rozsmarować.
    Przykryć kolejnym naleśnikiem aż do wyczerpania składników.
    Naleśnik bez żadnej warstwy powinien być jako ostatni.
  • 5. Górę torcika posypać cukrem pudrem.
    Na koniec wierzch obsypać pestkami granatu.
    Torcik można spożywać od razu lub schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Granat

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować