Tort naleśnikowy z galaretką i kremem

0 (0 ocen)

Smaki sylwestra

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe:
    2 szklanki mąki pszennej
    2 szklanki mleka
    3/4 szklanki wody gazowanej
    2 łyżki oliwy z oliwek
    2 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 cukier wanilinowy
    2 łyżki cukru
    kilka kropel ulubionego olejku (u mnie śmietankowy)

    3 galaretki (u mnie wiśniowe)
    1 puszka ananasa
    1 budyń śmietankowy (na 3/4 l mleka)
    0,5 szklanki mleka
    0,5 kostki margaryny

Tort naleśnikowy z galaretką i kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy, odstawiamy na 30 min.
    Smażymy na rozgrzanej patelni bez użycia tłuszczu.
  • 2. Galaretki rozpuszczamy w 5 szklankach wrzątku. Odstawiamy do lekkiego stężenia.
  • 3. Ananasa kroimy w kostkę. Odlany sok mieszamy z mlekiem i gotujemy budyń.
    Zimny ucieramy z margaryną.
  • 4. Przełożenie: (wedle uznania, podaję swoją wersję)
    naleśnik-1/2 pokrojonych ananasów+ krem-naleśnik-galaretka-naleśnik-galaretka+ananasy pokrojone-naleśnik-krem-naleśnik-galaretka-naleśnik-galaretka. Odstawiamy do stężenia na minimum 2 godziny. Smacznego ! :)

Porady

Zamiast ananasów możemy użyć np. brzoskwiń, smaki galaretek także wedle uznania możemy zmienić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy