Tort naleśnikowy z borówkami

0 (0 ocen)

pyszny torcik naleśnikowy na deser

Składniki:


  • Naleśniki :
    2,5 szk wody
    1/2 szk maślanki
    1 szk mleka
    2 szczypty soli
    2 szczypty cukru
    2 jajka
    3 szk mąki pszennej typ 500
    30 ml oleju rzepakowego
    odrobina zielonego barwnika spożywczego
    Masa :
    450 g półtłustego twarogu
    200 g jogurtu naturalnego
    cukier do smaku
    350 g borówek
    Dodatkowo :
    borówki do dekoracji
    2 słoiczki dżemu wiśniowego ( razem 600 ml )
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki

Tort naleśnikowy z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Naleśniki :
    Do miski wlać płynne składniki, dodać jajka oraz sól i cukier oraz barwnik i wymieszać. Następnie wsypać mąkę i wymieszać na gładkie ciasto. Rozgrzać patelnię, wlewać łyżka wazową porcje ciasta, rozprowadzać je po patelni i smażyć naleśniki. Usmażone naleśniki układać jeden na drugim na talerzu.
  • 2. Masa :
    Twaróg umieścić w misce, rozdrobnić go a potem dodać cukier i jogurt i wymieszać. Wsypać borówki ( trochę zostawić do dekoracji ) i ponownie przemieszać masę. Dżemy przełożyć do miseczki i przemieszać aby łatwo się rozprowadzały.
  • 3. Przełożenie :
    Na tortownicy ułożyć jeden naleśnik, posmarować go porcja dżemu, zakryć drugim naleśnikiem. Na drugi naleśnik rozprowadzić porcję masy serowej i przykryć naleśnikiem. Postępować tak do momentu wyczerpania się składników. Ostatni naleśnik powinien być czysty. Środek i boki tortu obłożyć pozostawionymi borówkami. Tort wstawić do schłodzenia do lodówki na kilka godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować