Tort naleśnikowy-pieczarkowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Tort naleśnikowy bezmięsny, ale za to z pieczarkami, poleca się na piątek!Szybsza alternatywa dla tradycyjnych naleśników.

  • 60 min

Składniki:

  • FARSZ:

    0,5 kg pieczarek

    2 cebule

    30-40 dag sera żółtego

    sól, pieprz, ketchup

    Do naleśników:mąka, mleko, jajko, szczypta soli

Tort naleśnikowy-pieczarkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj ciasto naleśnikowe na 6-7 placków. Ja je robię zawsze „na oko”. Zresztą to nie ma większego znaczenia, jeżeli wyjdzie więcej placków- torcik będzie po prostu wyższy.

    Pieczarki starkuj na tarce o średnich oczkach, cebulkę drobno posiekaj. Podsmaż oba składniki na oleju, duś, aż z pieczarek odparuje woda. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Ser także starkuj. Układaj składniki na płaskim talerzu w następujący sposób:

    placek naleśnikowy -> farsz pieczarkowy ->ser ->placek naleśnikowy->farsz pieczarkowy ->ser… itd.

    Na ostatnim, wierzchnim placku również posyp ser, udekoruj wzorkiem z ketchupu. Wsadź do mikrofali lub piekarnika i zapiecz kilka minut, aż ser się rozpuści i ładnie sklei ze sobą placki.

Komentarze

Podobne przepisy