Tort naleśnikowy na słono z mielonym mięsem, czosnkiem niedźwiedzim i serem topionym w plasterkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ze składników na ciasto przygotowujemy ciasto naleśnikowe przypominające konsystencję śmietany nie za gęste i nie za rzadkie. I smażymy naleśniki. Smażymy na rozgrzanej i leciutko natłuszczonej patelni - ja smażę na naleśnikowej. Rozprowadzamy nie za dużą ilość ciasta tak by powstały cieniutkie naleśniki.
2.Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i ząbek czosnku. Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodajemy mielone mięso i całość razem podsmażamy. Doprawiamy do smaku, sosem sojowym, solą, pieprzem, chili, cząbrem i dokładnie mieszamy a na koniec dorzucamy garść posiekanego czosnku niedźwiedziego oraz passatę pomidorową i ponownie całość mieszamy. Gotowy farsz odstawiamy by przestygł.
3.Na spód formy do tarty kładziemy naleśnik, następnie układamy 3-4 plastry sera i rozprowadzamy trochę mięsnego farszu po całości i przykrywamy kolejnym naleśnikiem. Tak postępujemy z kolejnymi aż skończy nam się mięsny farsz. Wierzch powinien stanowić naleśnik na który kładziemy plastry sera. Tak przygotowany torcik naleśnikowy wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180-200 stopni na ok. 15-20 min. Po wyciągnięciu wierzch posypujemy mieloną słodką papryką. Kroić należy po odczekaniu ok.10 min - by się nie rozjeżdżał.
Komentarze