Tort Naleśnikowy na słono z mielonym mięsem, czosnkiem niedźwiedzim i serem topionym w plasterkach

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

To fajna i ciekawa propozycja na pyszny i sycący obiad dla całej rodziny.

  • 4 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ( możemy użyć tortownicy lub formy do tarty )

    ciasto naleśnikowe:

    2 szklanki mleka
    2 szklanki wody gazowanej
    1 duże jajko lub 2 małe
    szczypta soli
    2 łyżki oleju
    mąka ok. 3 szklanki

    mięsny farsz:

    600 g mielonego mięsa z łopatki
    1 średnia cebula
    garść posiekanego czosnku niedźwiedziego
    1 łyżka sosu sojowego
    sól, pieprz
    2 łyżki oleju
    1/2 łyżeczki cząbru
    1 ząbek czosnku
    1/2 łyżeczki mielonego chilli
    1 szklanka gęstej passaty pomidorowej
    3 opakowania sera topionego w plasterkach ja użyłam Gouda

    dekoracja:

    mielona słodka papryka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Naleśniki

Tort naleśnikowy na słono z mielonym mięsem, czosnkiem niedźwiedzim i serem topionym w plasterkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze składników na ciasto przygotowujemy ciasto naleśnikowe przypominające konsystencję śmietany nie za gęste i nie za rzadkie. I smażymy naleśniki. Smażymy na rozgrzanej i leciutko natłuszczonej patelni - ja smażę na naleśnikowej. Rozprowadzamy nie za dużą ilość ciasta tak by powstały cieniutkie naleśniki.
  • 2. Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i ząbek czosnku. Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodajemy mielone mięso i całość razem podsmażamy. Doprawiamy do smaku, sosem sojowym, solą, pieprzem, chili, cząbrem i dokładnie mieszamy a na koniec dorzucamy garść posiekanego czosnku niedźwiedziego oraz passatę pomidorową i ponownie całość mieszamy. Gotowy farsz odstawiamy by przestygł.
  • 3. Na spód formy do tarty kładziemy naleśnik, następnie układamy 3-4 plastry sera i rozprowadzamy trochę mięsnego farszu po całości i przykrywamy kolejnym naleśnikiem. Tak postępujemy z kolejnymi aż skończy nam się mięsny farsz. Wierzch powinien stanowić naleśnik na który kładziemy plastry sera. Tak przygotowany torcik naleśnikowy wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180-200 stopni na ok. 15-20 min. Po wyciągnięciu wierzch posypujemy mieloną słodką papryką. Kroić należy po odczekaniu ok.10 min - by się nie rozjeżdżał.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.5 (193 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort naleśnikowy

To może cię zainteresować