Tort naleśnikowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.cebule kroimy w drobną kostkę(pół idzie do mięsa, pół do szpinaku). cebulę wrzucamy na patelnie, połowę czosnku zgniatamy i dodajemy do cebuli. następnie dodajemy mięso i smażymy wszystko razem. mięso posypujemy przyprawami i dodajemy przecier i koncentrat pomidorowy.
2.na drugiej patelni smażymy pozostałą część cebuli, dodajemy szpinak i drobno posiekany czosnek. doprawiamy solą i pieprzem. dodajemy serek topiony według uznania. wszystko mieszamy co jakiś czas tak aby ładnie odparowało.
3.w tortownicy układamy warstwowo naleśnik, na nim mięso, tarty żółty ser, naleśnik, następnie szpinak, tarty ser i znów naleśnik, i tak do wyczerpania składników. Ogólnie wychodzi 3 warstwy mięsa i 2 szpinaku. na wierzchu zostawiamy naleśnik, na którym 10 min przed końcem pieczenia nakładamy tarty ser i oliwki.
Komentarze