Tort naleśnikowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jest bardzo efektowny. Na pewno sprawi radość niejednemu jubilatowi.

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe:
    ● 2 szkl. mąki
    ● 2 szkl. mleka
    ● 2 jajka
    ● op. cukru waniliowego
    ● płaska łyżka soli
    ● 50 ml oleju
    Masa twarogowa:
    ● 20 dag twarogu
    ● 2 jajka
    ● 1/2 op. cukru waniliowego
    ● 1/2 szkl. cukru
    Sos:
    ● 20 dag serka homogenizowanego
    ● 50 ml syropu owocowego, np. jagodowego
    Oraz: owoce do dekoracji,
    np. jagody

Tort naleśnikowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Robimy naleśniki: do miski
    wbijamy jajka. Dodajemy
    mleko, 2 szklanki wody, sól,
    cukier waniliowy i starannie mieszamy. Wsypujemy mąkę
    i wlewamy olej. Miksujemy.
    Niewielkie porcje ciasta wylewamy
    chochlą na rozgrzaną,
    lekko natłuszczoną patelnię
    i smażymy naleśniki.
  • 2. Pokrywką garnka o średnicy
    zbliżonej do średnicy
    patelni wykrawamy z naleśników
    równe koła.
  • 3. Przygotowywujemy nadzienie:
    twaróg ucieramy
    z jajkami i cukrami, aż powstanie
    kremowa masa. Sos:
    serek mieszamy z syropem.
  • 4. Naleśniki smarujemy masą.
    Układamy jeden na drugim
    na płaskim talerzu.
    Ostatni polewamy sosem.
    Dekorujemy jagodami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2010

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (192 ocen)

Tort naleśnikowy