tort naleśnikowy

0 (0 ocen)

warto go zrobić

Składniki:

  • Ciasto: 20 dag mąki 2 jajka 200 ml mleka Szklanka wody Olej Sol, pieprz Farsz: 1 kg ugotowanych ziemniaków 30 dag twarogu 2 cebule 2 jajka Pęczek szczypiorku 10 dag sera żółtego Pół strąka papryki do dekoracji.

Tort naleśnikowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zmiksować jajka z mlekiem, szklanką wody, mąką, szczyptą soli. Patelnię rozgrzać i posmarować olejem. Wlać cienką warstwę ciasta .Gdy wierzch będzie suchy, przewrócić na drugą stronę, krótko smażyć. Tak usmażyć wszystkie naleśniki. Rozetrzeć ziemniaki i twaróg, dodać posiekaną, zrumienioną na oleju cebulę, jajka ,posiekany szczypiorek. Doprawić solą i pieprzem. W natłuszczonej tortownicy układać na przemian naleśniki i nadzienie. Posypać startym serem. Zapiekać ok.30 minut w temperaturze 180 stopni. Zdjąć brzeg tortownicy. Tort przełożyć na talerz, udekorować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy