Tort na ślub z żywymi kwiatami

4.5 (195 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób

Uwielbiam torty z żywymi kwiatami, są wtedy takie delikatne i mają swój urok.Ten tort jest na ślub według projektu pani młodej.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 3 biszkopty Każdy z 4 jaj
    2 biszkopty z 4 jaj
    przepis na 1 biszkopt:
    4 jajka
    cukier około 0,5 szklanki
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżka mąki ziemniaczanej
    proszek do pieczenia około 1 łyżeczki
    szczypta soli
    dżem porzeczkowy i truskawki

    Krem budyniowy:
    Składniki:
    4 szklanki mleka
    2 budynie śmietankowe lub waniliowe
    4 łyżki mąki pszennej
    pół szklanki cukru
    500 g miękkiej margaryny lub masła


    Składniki na lukier królewski do dekoracji:
    1,5 szklanki cukru pudru
    3 łyżeczki soku z cytryny
    1 białko.

    masa cukrowa około 1,5 kg: Ja używam kupnej już gotowej,ale podam przepis na masę, którą kiedyś sama robiłam :
    800 g cukru pudru,
    100 g glukozy,
    4 łyżeczki żelatyny
    70 ml wody oraz sitko.
    kilka kropel olejku migdałowego
    barwniki spożywcze

    żywe kwiaty do dekoracji.
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort na ślub z żywymi kwiatami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki na biszkopt 1. 1.Biszkopt 1 sztuka: Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywno, dosypać cukier i chwilę miksować do jego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka, miksować jeszcze chwilę. Na końcu stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łyżką.
  • biszkopt
2. Kiedy ciasto będzie już gładkie wylać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez okoo 30 minut. tak przygotuj wszystkie 2 biszkopty.
  • budyń 3. Budyń na krem: W 1 szklance mleka mieszam mąkę z budyniem. Resztę mleka gotuję z cukrem. Do gotującego się mleka wlewam mieszankę i gotuję budyń cały czas mieszając aby budyń się nie przypalił. Pozostaw do wystudzenia.
  • krem 4. Budyń dodawaj małymi porcjami do miękkiej margaryny. Ubijaj na miękki puch.
  • tort 5. Biszkopty przełóż kremem owocami i dżemem. Tak przygotuj wszystkie biszkopty.
  • tort 6. Wierzch i boki biszkoptu posmarować kremem, aby masa cukrowa się przykleiła do kremu. Tak posmarowany biszkopt wstaw przynajmniej na godzinę do lodówki przed nałożeniem masy cukrowej.
  • masa cukrowa 7. Masa Cukrowa: Żelatynę zalej wodą i pozwól jej namoknąć. W czasie kiedy żelatyna się moczy, przesiej cukier puder, rozdzielając go na dwie części. Do namokniętej żelatyny dodaj glukozę i dokładnie wymieszaj. Żelatyna musi się całkowicie rozpuścić. W razie potrzeby, lekko podgrzej mieszaninę, ale nie gotuj. Jeszcze ciepłą, rozpuszczoną żelatynę z glukozą wlej do jednej części cukru pudru i zacznij mieszać łyżką. Dosypuj sukcesywnie drugą część cukru pudru, dodaj kilka kropli olejku migdałowego. Gdy masa wchłonie wystarczającą ilość cukru i stanie się elastyczna, można dodać barwniki. Wyrabiaj masę jak plastelinę, jak za mocno nam masa stwardnieje wsadź na kilka sekund do mikrofali.
  • obłożony tort masą cukrową 8. Po schłodzeniu biszkoptów rozwałkuj masę cukrową i obłóż nią tort, ścinając nadmiar masy. Wykonaj dowolna dekoracje na tort .
  • ozdoby 9. Przygotuj ozdobny wałeczek z masy cukrowej i połóż na dole tortu, aby zakryć niedoskonałości. W moim przypadku wykorzystuję ozdobną koroneczkę, którą dajemy na dół tortu.
  • lukier królewski 10. Składniki na lukier królewski do dekoracji:
    1,5 szklanki cukru pudru
    3 łyżeczki soku z cytryny
    1 białko.
  • lukier królewski 11. Wsyp do miski 1 szklankę cukru pudru, białko i sok z cytryny. Miksuj na najwyższych obrotach przez 5 minut, stopniowo dodając resztę cukru pudru. W ten sposób dostosuj sobie potrzebna gęstość lukru do dekoracji.
  • lukier królewski 12. Tak przygotowany lukier przełóż do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie kółeczka do napisów.
  • dekoracja 13. Tak przygotowanym lukrem zdobimy cały tort.
  • lukier królewski 14. Dekoracja
  • lukier królewski 15. Dekoracja
  • gotowe 16. Gotowy tort.
  • kwiaty 17. Na środku połóż dowolna dekorację lub kompozycję kwiatową.

Porady

Dekoracje można wykonać dowolna lub kupić gotową. Nigdy nie obkładaj tortu masą cukrową na bita śmietanę ponieważ masa sie rozpuści. Zawsze nakładamy na krem z margaryny lub masła.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wesele Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować