Tort z masą cappuccino

0 (0 ocen)

  • 5 godz.

wspaniały na różne okazje

  • 5 godz.

Składniki:

  • Ciasto ciemne:
    6 jaj
    3/4 szklanki mąki tortowej
    3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 i 1/2 szklanki cukru kryształu
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakako

    Biszkopt kokosowy:
    6 białek
    25 dag wiórek kokosowych
    1 szklanka i 1 łyżka cukru kryształu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:
    1/2 litra mleka
    6 żółtek
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki tortowej
    1 szklanka cukru kryształu
    5 łyżek kawy cappuccino o smaku orzechowym
    30 dag masła

    Do ozdoby:
    1 paczka małych bez
    5 łyżek kawy mielonej
    kwiatki opłatkowe
    1 łyżka wiórek kokosowych
    trochę masy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tort z masą cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier, a następnie żółtka i na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Piec na 190 stopni 20-25 min.
  • 2. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, a następnie kokos wymieszany z proszkiem do pieczenia. Piec na 190 stopni 20-25 min.
  • 3. Szklankę mleka zagotować z cukrem, w pozostałej części mleka rozmącić żółtka i mąki, nie może być grudek i wlać do gotującego się mleka. Gotować ok. 5 min. Powstały budyń musi być gęsty. Wystudzić.
  • 4. Utrzeć masło na puch i dodawać po łyżce budyniu i kawy.
  • 5. Ciemny biszkopt przekroić na 2 blaty i przełożyć masą. Przyozdobić i dać do stężenia w chłodne miejsce.

Porady

Forma 23 na 34 cm lub tortownica o średnicy 27 cm. Najlepiej upiec biszkopty dzień wcześniej. Trochę masy zostawić do ozdoby na boki i wierzch.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować