Tort na różanym biszkopcie z malinami i limonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT:
Białka oddzielić od żółtek, do białek dodać sól, ubić na sztywno. Do piany po łyżce dodawać cukier różany, cały czas miksując.
Następnie dodać po jednym żółtku, również miksując. Przesiać obie mąki i wmieszać do masy szpatułką.
Wylać do tortownicy o średnicy 18cm z wyłożonym dnem papierem do pieczenia (boki zostają niesmarowane, niewyłożone). Piec 30 minut w 170'C.
Gotowy biszkopt upuścić w blaszce z wysokości kolan, wystudzić w piekarniku. Zimny przeciąć na 3 blaty.
2.KREM:
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier, skórkę i mascarpone. Krem ma być sztywny.
3.PONCZ:
Połączyć wodę z sokiem i cukrem, wymieszać do rozpuszczenia cukru.
4.SKŁADANIE:
Na paterze ułożyć pierwszy blat, naponczować, posmarować konfiturą oraz częścią kremu. Przykryć drugim plackiem, powtórzyć czynności. Przykryć trzecim, również naponczować i pokryć kremem razem z bokami. Ozdobić rozetkami z kremu, wiśniami i gruszkami kandyzowanymi. Schłodzić w lodówce.
Komentarze