Tort na różanym biszkopcie z malinami i limonką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Mój tort urodzinowy! Pyszny i lekki :)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • (na tortownicę 18cm)

    BISZKOPT:

    5 jajek
    szczypta soli
    3/4 szklanki cukru różanego
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej


    KREM:

    500ml kremówki
    250g mascarpone (u mnie od Mlekomy)
    3 łyżki cukru pudru
    skórka starta z 1 limonki


    PONCZ:

    1/2 szklanki ciepłej wody
    sok z 1 limonki
    3 łyżki cukru
    ewentualnie rum


    DODATKOWO:

    1 mały słoiczek konfitury malinowej
    kandyzowane wiśnie i gruszki do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort na różanym biszkopcie z malinami i limonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:
    Białka oddzielić od żółtek, do białek dodać sól, ubić na sztywno. Do piany po łyżce dodawać cukier różany, cały czas miksując.
    Następnie dodać po jednym żółtku, również miksując. Przesiać obie mąki i wmieszać do masy szpatułką.
    Wylać do tortownicy o średnicy 18cm z wyłożonym dnem papierem do pieczenia (boki zostają niesmarowane, niewyłożone). Piec 30 minut w 170'C.
    Gotowy biszkopt upuścić w blaszce z wysokości kolan, wystudzić w piekarniku. Zimny przeciąć na 3 blaty.
  • 2. KREM:
    Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier, skórkę i mascarpone. Krem ma być sztywny.
  • 3. PONCZ:
    Połączyć wodę z sokiem i cukrem, wymieszać do rozpuszczenia cukru.
  • 4. SKŁADANIE:
    Na paterze ułożyć pierwszy blat, naponczować, posmarować konfiturą oraz częścią kremu. Przykryć drugim plackiem, powtórzyć czynności. Przykryć trzecim, również naponczować i pokryć kremem razem z bokami. Ozdobić rozetkami z kremu, wiśniami i gruszkami kandyzowanymi. Schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować