Tort na roczek z traktorkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Specjalną szpatułką na bokach można zrobić ozdobny wzorek.
2.Udekorować tort i przechowywać w lodówce. Kroić ostrym i ciepłym nożem.
3.Zrobić resztę dekoracji i napis.
4.Ulepić misia.
5.Wyciąć inne elementy traktorku i posklejać, odrobinką wody do podkładu.
6.Wyciąć koła do traktorku z czarnej masy. Na obrzeżach końcem noża zrobić wzór bieżnika.
7.Rozwałkować część niebieskiej masy i wyciąć większą połówkę koła ok.25 cm. Będzie to niebo a resztę koła wyciąć z zielonej na trawę. Będzie to podkład pod dekoracje. Na krawędziach zrobić ozdobny szlaczek.
8.dekoracje-Dekoracje zrobić wcześniej.Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem i stopniowo dodawanym mlekiem.(najlepiej mieszać ręką, żeby wyczuć czy się skleja).Zagnieść jak na twarde ciasto, ale plastyczne. Części zafarbować na różne kolory.Przechowywać w woreczku foliowym.
9.dekoracje-Narysować sobie wzór traktorku.
10.biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem.Miksując dodawać po żółtku. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia, jednocześnie mieszać ale już łopatką. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej papierem tylko na dole. Piec ok. 30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć blaszkę,papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.
11.tynk- Miękkie masło zmiksować do białości, potem dodawać stopniowo miękką masę Krówkową. Posmarować cały tort i wyrównać.
12.Po schłodzeniu zdjąć rant z tortownicy i zabezpieczenia.Przykryć paterą i obrócić ''do góry nogami''. Góra będzie równiejsza.
13.Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym, ale już go nie nasączać. Będzie to spód tortu. Schłodzić kilka godzin ,najlepiej na całą noc.
14.krem 2-Postąpić jak z poprzednim kremem, lecz tartą czekoladę dopiero wmieszać po dodaniu żelatyny. Wylać i rozsmarować w tortownicy.
15.Przykryć drugim blatem biszkoptowym i posmarować dżemem.
16.krem 1-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem i fixem. Następnie z serkiem i musem jagodowym. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Wylać do tortownicy i wyrównać.
17.Dżem rozmieszać z gorącą wodą i posmarować częścią blat w tortownicy.
Komentarze