Tort na Roczek ( kakaowo-orzechowy z brzoskwiniami)

4.5 (157 ocen)

Tort ten upiekłam dla mojego kochanego chrześnika na Jego pierwsze urodzinki. Wszystkim bardzo się spodobał i smakował.

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    1 szkl cukru
    3/4 szkl maki pszennej
    3/4 szkl mąki ziemniaczanej
    3 kopiaste łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    cukier waniliowy

    Ciasto orzechowe:
    1 szkl mąki pszennej
    10 dag orzechów włoskich mielonych
    1/2 proszku do pieczenia
    4 jajka
    1/2 szkl cukru

    Masa:
    5 jajek
    1,5 szkl cukru
    3 masła w temp. pokojowej

    Dodatkowo:
    2/3 brzoskwiń z puszki
    4 białe wafelki kokosowe


    Do dekoracji:
    posypka niebieska
    masa cukrowa
    czekoladowe drażetki
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Tort na roczek ( kakaowo-orzechowy z brzoskwiniami) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt : Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukry i nadal ubijać na sztywną pianę. Następnie, cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i mieszając na najmniejszych obrotach połączyć z masą jajeczną. Upiec biszkopt na blaszce w temp. 180 stopni do tzw. suchego patyczka (ok 30 min)
  • 2. Ciasto orzechowe: Orzechy wymieszać z mąką i proszkiem. Jajka ubić z cukrem, dodać suche składniki i wymieszać delikatnie całość. Ciasto wlać do dużej tortownicy posmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piec w 160 stopniach ok 45 minut. Wystudzić.
  • Masa jajeczna 3. Masa: jajka ubić z cukrem nad kąpielą wodną na biały krem (uwaga: zwiększą swoją objętość!). Ostudzić. Masła utrzeć na puch i cały czas ucierając dodawać po łyżce masy jajecznej. Odłożyć 1/3 masy do dekoracji. Pozostałą masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać pokrojone brzoskwinie a do drugiej posiekane wafelki, wymieszać.
  • Przełożenie tortu 4. Biszkopt kakaowy podzielić na 2 części. Układać następująco warstwy: biszkopt-masa z brzoskwiniami-ciasto orzechowe-masa z wafelkami-biszkopt, masa.
    Tort dowolnie udekorować.

Porady

Tort piekłam w blaszce 24x36cm. Ja wycięłam kształt jedynki przed przełożeniem masą. Ale masy wystarczy na całą wielkość ciasta, warstwa będzie tylko trochę cieńsza.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować