Tort na roczek

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 50 min

Tort na roczek w zimowej aranżacji. Robiony na szybko i w ostatniej chwili .

  • 3 godz. 50 min

Składniki:

  • tortownica o średnicy 23 cm
    Biszkopt cytrynowy:
    3 jajka
    3/4 szklanki mąki
    1/2 szkl cukru
    sok z połówki cytryny + starta skórka z całej

    Biszkopt waniliowy:
    3 jajka
    3/4 szklanki mąki
    1/2 szkl cukru
    1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

    Biszkopt kakaowy:
    3 jajka
    3/4 szklanki mąki
    1/2 szkl cukru
    1 czubata łyżka kakao

    Krem waniliowy:
    500 ml mleka
    1,5 opakowania budyniu waniliowego
    4 łyżki cukru
    1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    200 g miękkiego masła

    Krem maślany:
    1 kostka miękkiej margaryny lub masła
    4 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka soku z cytryny

    Poncz:
    1 cytryna
    1,5 szklanki wody
    2 łyżki cukru

    dodatkowo:
    ok. 800 g masy cukrowej
    barwniki
    dżem rabarbarowy
    gliceryna
    cukrowe groszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort na roczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt waniliowy: białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dosypujemy cukier, potem dodajemy po jednym żółtku oraz ekstrakt. Dosypujemy stopniowo przesiana mąkę do masy jajecznej. Przelewamy ciasto do formy i pieczemy ok 25 minut w 170 stopniach (160 przy włączonym termoobiegu oraz górnej i dolnej grzałce).
  • 2. Biszkopt cytrynowy robimy podobnie dodając sok i skórkę z cytryny a do trzeciego dosypujemy kakao.
  • 3. Budyń rozprowadzamy w 1/2 szkl mleka. Resztę gotujemy z cukrem i ekstraktem. Do wrzącego mleka wlewamy mieszankę i gotujemy do zgęstnienia. Przelewamy budyń na talerz aby wystygł. Miękkie masło ucieramy dodając po łyżce budyniu.
  • 4. Poncz: cytryny obieramy ze skórki, kroimy w plastry. Zalewamy wodą, dodajemy cukier i gotujemy przez kilka minut. Przelewamy przez sito, zostawiamy do wystudzenia.
  • 5. Krem maślany: miękką margarynę lub masło ucieramy z cukrem i cytrynowym sokiem.
  • 6. Biszkopty przekładamy w odpowiedniej kolejności: najpierw waniliowy potem kakaowy i cytrynowy. dwa pierwsze nasączamy, smarujemy dżemem i kremem waniliowym. Biszkopt cytrynowy, czyli górna warstwa, tylko nasączamy. Całość pokrywamy masą maślaną i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.
  • 7. Dekorujemy masa cukrową. Z gliceryny zrobiłam kropelki na choinkach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować