"jedynkowy" tort na roczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO CIEMNE:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, żółtka, na koniec mąkę z proszkiem i kakao. Biszkopt piec ok 30 min w 180'C. Przekroić na pół, nastepnie ułożyć na nim ciasto jasne i wyciąć oczekiwany kształt
2.CIASTO JASNE:
Postępować podobnie jak w przypadku ciasta ciemnego.
3.MASA CZEKOLADOWA:
Śmietanę wlać do rondla, zagotować. Czekoladę połamać na kawałki i dodać do gotującej się śmietanki. Całość odstawić do wystygnięcia. Gdy masa całkowicie wystygnie ubić na sztywno.
4.MASA ŚMIETANKOWA:
Śmietanę ubić na sztywno, dodać serek mascarpone ciągle ubijając, następnie cukier i mix do śmietany
5.Przełożenie:
Ciemne ciasto nasączamy sokiem z cytryny, smarujemy powidłami, następnie częścią masy śmietankowej, przykrywamy jasnym biszkoptem, znów nasączamy, smarujemy powidłami i masą czekoladową.
Na wierzch ponownie ciasto ciemne i dekorujemy jasną masą
Porady
Aby uzyskać oczekiwany kształt tortu możemy wyciąć wcześniej zarys na tekturze a potem wyciąć biszkopt.
Komentarze